Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΤΑΦΕΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Στις επιστήμες και στις τέχνες οι αλλαγές συντελούνται διαρκώς, είτε αφορούν την έρευνα την καινοτομία τις εφαρμογές, είτε σχετίζονται με την τεχνοτροπία και τον μοντερνισμό που φέρνει η χρήση των νέων τεχνολογιών στην αξιοποίηση και την απόλαυση των πολιτιστικών μας επιτευγμάτων.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς τις αλλαγές αυτές να τις ακολουθούμε και να τις συσχετίζουμε στην ενασχόλησή μας με τα κοινά, την πολιτική, την κοινωνία και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Στην καθημερινή πρακτική μας όμως, παραβλέπουμε τις περισσότερες φορές τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας και εντός, και τείνουμε να συμπεριφερόμαστε με παγιωμένες νοοτροπίες και συνήθειες που βολεύουν τις κινήσεις μας στο εν πολλοίς αβέβαιο και ακαθόριστο αύριο. Μόνο που αυτό το αύριο εμείς τις περισσότερες φορές το καθιστούμε αβέβαιο και απροσδιόριστο γιατί αρνούμαστε να ενσωματώσουμε, είτε από φόβο, είτε από άγνοια είτε από βόλεψη, είτε επειδή υποκλινόμαστε  στις απόψεις, στις στάσεις  και  στα παραδείγματα των υποτιθέμενων επιβαλλόμενων αυθεντιών που καθημερινά αναδεικνύονται μέσα από καθιερωμένες διαδικασίες και παραστάσεις.

Όλες οι κοινωνίες και όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται σταθερές αναφορές και αξίες για να συνεχίζουν να αγωνίζονται, να μοχθούν, να ευημερούν, να δημιουργούν και να απολαμβάνουν τα επιτεύγματα του πολιτισμού τους.Χρειάζεται όμως όλα αυτά να λειτουργούν  χωρίς να έρχονται σε αντιπαλότητα με τις κοινωνικά επιβαλλόμενες μεταβολές.

Στις σύγχρονες δημοκρατίες, και στα κοινωνικά μορφώματα που, είτε είναι κόμματα, μαζί με τις πολιτικές και τις ιδεολογίες που αυτά εκπροσωπούν που θέλουν να μας κυβερνήσουν, είτε είναι φορείς, σύλλογοι και οργανώσεις τις κοινωνίας των πολιτών που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και την κάλυψη των αναγκών μας σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, αναδεικνύονται και εμφανίζονται πολλές από τις καθημερινά συν τελούμενες μεταβολές. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εαυτούς μας, μόνο που αυτό συντελείται σε μεταβαλλόμενους ατομικούς χρόνους και είναι δυσδιάκριτο στους περισσότερους και σχεδόν αφανές σε όσους δεν συσχετίζονται καθημερινά με τους συνάνθρωπούς τους.

Με την πάροδο όμως του χρόνου οι συντελευμένες μεταβολές καθιερώνονται και εμποδίζουν τις νεότερες γιατί πολλές από τις καθιερωμένες ομάδες που μας εκπροσωπούν αποκτούν διάφορα προνόμια που φοβούνται μήπως τα χάσουν από άλλες ανερχόμενες δυναμικές και παραγωγικές ομάδες και εκεί ακριβώς αρχίζουν οι συγκρούσεις με όλα τα συνεπακόλουθά τους.

Μπροστά στα μάτια μας, εξαιτίας των αναπόφευκτων συν τελούμενών μεταβολών,  βλέπουμε ανθρώπους και κοινωνικά μορφώματα που έως εχθές τους θεωρούσαμε κινητήριο δύναμη να καταρρέουν και να αντικαθίστανται από άλλα που στην αρχή θεωρούνται αβέβαια διστακτικά και διλληματικά.

Όμως αυτό είναι μια φυσιολογική κοινωνική και ανθρώπινη μεταβολή που μόνοι μας, έστω και άθελά μας, την συν διαμορφώνουμε. Το ζητούμενο όμως είναι  αυτές οι μεταβολές να πραγματοποιούνται με το μικρότερο κοινωνικό κόστος και το μεγαλύτερο κοινωνικό και ανθρώπινο όφελος χωρίς να εμφανίζονται οπισθοδρομήσεις που οδηγούν σε ανακόλουθες καταστάσεις στη συσχέτισή τους με τον σύγχρονο κόσμο.

Πολλά σύγχρονα κράτη καταφέρνουν μαζί με το καινούργιο να διατηρούν πολλές από τις προηγούμενες θεσμικές εκφράσεις προσαρμόζοντας τις λειτουργίες, τις δραστηριότητες και τις απόψεις τους στον δυναμικά διαμορφούμενο περιβάλλον του σύγχρονου κόσμου.

Επιβάλλεται λοιπόν όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν τις σταθερές τους αναφορές , να τις αναπροσαρμόσουν στις νέες πραγματικότητες που δημιουργεί η καθημερινά συν τελούμενη δραστηριότητα ώστε να είναι χρήσιμη και στο μέλλον.

Το ερώτημα για το αν συμβαίνει αυτό ή όχι στην πατρίδα μας με τους κομματικούς και λοιπούς κοινωνικούς φορείς που μας εκπροσωπούν οφείλει να απαντηθεί κυρίως από τους ίδιους και αναλόγως των απαντήσεων να πράττουν προς την κατεύθυνση της κάλυψης των αποστάσεων που τους χωρίζουν από τον δυναμικά αναπτυσσόμενο νέο κόσμο.

Το τι ακριβώς πιστεύουν οι συμπολίτες μας για όλα αυτά μπορούν οι ίδιοι να μας το γνωστοποιήσουν με όποιο τρόπο κρίνουν πρόσφορο.

Όλα αυτά από ένα συμπολίτη τους

που παρόλο που διαρκώς αλλάζει

εξακολουθεί να παραμένει ίδιος.

Με εκτίμηση

Λεωνίδας Ταφέκης

Υ Σ  Όπως εξάλλου αναφέρει και ο γνωστός σε όλους Ηράκλειτος  < Τα πάντα ρεί>

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: