Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 

 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΔΗΜΟΣ

Με αφορμή δημοσίευση στον τοπικό τύπο σχετικά με την καταβολή του επιδόματος Β.Ν.Κ.από την Δ/νσηΠρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας γίνονται γνωστά τα εξής:

Με δεδομένη την σχετική νομοθεσία που διέπει την χορήγηση των επιδομάτων (Γ4/Φ12/οικ.1930-ΦΕΚ 724/Β/1982 όπως τροποποιήθηκε με την Γ4β/Φ423/οικ.1167/1984, την Γ4Γ/Φ423οικ.οικ.1875/1998-ΦΕΚ 353/Β/1998 και την τελευταία Δ29α/Φ.32ΓΠοικ.10808/531/203 –ΦΕΚ965/Β), προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος ΒΝΚ είναι:

  1. άτομα με βαριά νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30
  2. άτομα με σύνδρομο down με συνοδό βαριά νοητική υστέρηση και ποσοστό αναπηρίας από 80 % και άνω
  3. άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) , με ποσοστό αναπηρίας από 80 % και άνω.
  4. στην τελευταία ΚΥΑ που ισχύει και σήμερα το αριθ. 2 ορίζει ότι το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 της αριθ.Π4γ/Φ422/Φ221/οικ.6286/1997(ΦΕΚ 997/Β) αντικαθίσταται ως εξής: «Γνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όπου θα πιστοποιείται η αναπηρία με τα οριζόμενα κατά το άρθρο 1 της παρούσης.»
  5. Επίσης στις προϋποθέσεις χορήγησης αναφέρεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος ΒΝΚ κρίνονται όσοι: «…για την ίδια αιτία λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα ίση ή μικρότερη σύνταξη από την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ.»(ΦΕΚ 353/14-4-1998)

Η επανεξέταση των επιδοματούχων και η παραπομπή τους στα Κέντρα Πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ του επιδόματος ΒΝΚ, σύμφωνα με το Υπουργείο, κρίθηκε αναγκαία αφού:

  • Οι γνωματεύσεις των Α/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών που επισυνάπτονται σαν δικαιολογητικά στους φακέλους τωνεπιδοτούμενων ΒΝΚ, δεν καλύπτουν τις παραπάνω προϋποθέσεις χορήγησης που απαιτούνται για την χορήγηση του επιδόματος ΒΝΚ .
  • Με τον Ν. 4331 άρθρο 1 Παρ. 4 : «οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης των προνοιακώνεπιδομάτων δύναται αυτεπάγγελτα……να διενεργούν τακτικούς και έκτακτους ελέγχους διοικητικής ή και ιατρικής φύσεως των καταβαλλομένων οικονομικών ενισχύσεων»

Η Δ/νσης Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας, αντιλαμβανόμενη την σοβαρότητα του θέματος, καθώς και το γεγονός ότι θίγονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες απέστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο έγγραφο με συγκεκριμένα ερωτήματα (αριθμ. πρωτ. 1173/31-05-2017).

Σε απάντηση του (έγγραφο με αρίθμπρωτ. Δ24/Φ.32/Γ.Π.29192/558/15-9-2016) το Υπουργείο παρέπεμψε στις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και ζήτησε την απαρέγκλιτη τήρηση τουςκαι καταλήγει «…Κατά συνέπεια σε περίπτωση που οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος (ΒΝΚ), έχουν γνωματεύσεις με ποσοστό αναπηρίας 67%, χρειάζεται να προβούν σε διαδικασία επανεξέτασης για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ προκειμένου να συνεχιστεί η επιδότησή τους».

Η Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας όχι μόνο δεν βρίσκεται απέναντι στους πολίτες με αναπηρία και στις οικογένειές τους, αλλά τους ενημερώνει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η χορήγηση του επιδόματος ΒΝΚμε βάση τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας που ισχύουν έως σήμερα.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Δημήτριος Πάκος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: