Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


η φωτογραφία είνα  απο γάμο  το Φοινίκι το 1938 (απο το αρχείο Σπ. Καραμπίνα)

ΓΑΜΟΣ 38 ΧΑΡΙΣΙΑΔΗΣ.........

το ψίκι με νύφη τη Θεοφανώ πάνε για το γαμπρό, τον αείμνηστο δικηγόρο Τάκη Θεολογη. Ένα ακόμη κοινό της φωτογραφίας με το κείμενο για το γάμο στο Κουρεμάδι είναι ο κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης)

ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑΔΙ (απο δημοσίευμα στη ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ το 1934)

Την περασμένη Κυριακή ο κ. Φάνης Κασέτας συνέδεσε για πάντα τη ζωή του με την ζωή της πανώριας δ)δος Θ. Δρίτσου. Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία σ’ όλους τους γλεντζέδες νέους του Κουρεμαδιού και της γείτονος κοινότητας Λίστης να το ρίξουν έξω και να γλεντίσουν πλούσια επί δύο συνεχείς ημέρας. Το γλέντι άρχισε απ’ το Σάββατο βράδυ στο σπίτι του γαμπρού. Όλοι οι προσκεκλημένοι, εκτός απ’ τον υποφαινόμενο, που έλειπε για χατήρι της «ψυχανάλυσης» στο Φιλιάτι, μαζεύτηκαν στο απλόχωρο σπίτι του κ. Γεωργίου Παπαφώτη και υπό τους ήχους του κλαρίνου του γνωστού σ’ όλους Κίτσιου Χαρισιάδη άρχισαν το γλέντι. Ο μεζές, το ουζάκι, η ποικιλία των φαγητών και το άφθονο κρασάκι κράτησαν ως τις πρωϊνές ώρες σε διαρκή ευθυμία όλους τους προσκεκλημένους. Την επομένη έγινε, τι έγινε!

Τόση ήταν η κοσμοπλημμύρα που με δυσκολία κατώρθωσα να μπω μέσα στο σπίτι με την παρέα μου απ’ την οποία ποτέ δε λείπει ο ιατρός φίλος κ. Αν. Κώτσης. Το γλέντι ήταν αναμμένο. Συνεχίστηκε 2-3 ώρες ακόμη και στις 4 το ψίκι ξεκίνησε για το σπίτι της νύφης. Με πορεία το φθάσαμε και χωρίς πολλές αργοπορίες πήραμε τη νύφη και τη φέραμε στην εκκλησία του χωριού. Εκεί ο αίδ. Παπαχαράλαμπος Μούλιος ευλόγησε τα στέφανα με κουμπάρο το Σακελλάριο Παπαϊωαννίδη εφημέριο της Κωστάνας. Βγήκαμε στο μεσοχώρι. Πάλι χορός. Πρώτος έσυρε το χορό ο πατέρας του γαμπρού, δεινός χορευτής, κ. Γ. Παπαφώτης, που τον κρατούσε ο κουμπάρος και τον χώριζε έτσι απ’ τη νύφη, χόρεψε με αληθινή επιτυχία το «Ρεμπάμπ». Μετά το γαμπρό χόρεψε η νύφη το «χορό της νύφης». Κι άλλοι πολλοί θα χόρευαν αν δεν νύχτωνε.

Έτσι ο χορός σταμάτησε εδώ για να συνεχιστή στο σπίτι του γαμπρού με περισσότερο πείσμα. Πρώτος μετά το πλούσιο δείπνο έσυρε το χορό ο απόμαχος χορευταράς κ. Βασ. Λέκκας που με τις αστείες χορευτικές κινήσεις του ξεκάρδισε όλον τον κόσμο. Ύστερ’ απ’ αυτόν ο δηλ)λος κ. Βασ. Παναγιώτου με επιτυχία χόρεψε το «Δέλβινο και Τσαμουργιά». Έπειτα ο διακεκριμένος ιατρός κ. Ανδ. Κώτσης έδειξε πως πρέπει να θεωρήται και διακεκριμμένος και στο χορό, χόρεψε με αρκετή επιτυχία και χάρη το «Ζαγορίσιο» και το «Πωγωνίσιο». Επίσης διεκρίθησαν στο χορό ο κ. Χρυσόστομος Ν. Οικονόμου, ο δημ)λος Ιωάν. Μάνζιος, με το «σύρε μάνα μ’ πες του Γιάννη», ο φοιτητής της ιατρικής κ. Βασ. Μήτσης, ο Χρυσ. Παπαφώτης, ο κ. Ευάγ. Γκούβαλης, οι κ. κ. Γρ. Μούλιος, Φ. Πάντος μετά του μικρού υιού του Αλέξη, Εμμ. Θεοδώρου, Βασ. Πλόκκας, Γ. Πλόκκας, Θ. Λώλης, Σπ. Ιωάννου, Λάζαρος Μπαλάσκας και πολλοί άλλοι των οποίων μας διαφεύγουν τα ονόματα.

Το γλέντι κράτησε ως το μεσημέρι της Δευτέρας έκανε μια μικρή διακοπή για να επαναληφθή το ίδιο βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι της νύφης και να κρατήση ως το μεσημέρι της Τρίτης. Κείνο όμως που θα μείνη αξέχαστο είνε το τελευταίο τρίωρο του γλεντιού στο μεσοχώρι του Κουρεμαδιού δίπλα στο κρυσταλλένιο νερό της βρύσης και κάτω απ’ τον πυκνό και βαρύ ίσκιο του νεαρού πλατάνου. Εκεί ο φωτογράφος μας έδωσε και μια φωτογραφία ενθύμιο του γλεντιού που τελείωσε με την ευχή όλου του κόσμου στον κ. Γ. Παπαφώτη «να του προκόψουν τα παιδιά και στάλλα να χαρούμε».

ΣΤ.  ΓΡΑΒΙΛΑΣ

 

 

 

Advertisements

Comments on: "Κουρεμάδι, γάμος προπολεμικά" (1)

  1. ΕΛΕΝΗ ΤΣΟΤΣΗ said:

    Σχετικά με την εικονιζόμενη νύφη στη φωτογραφία από το γάμο στο Φοινίκι, δεν είναι η
    Θεοφανώ, αλλά η αδελφή της Δήμητρα, η Τούλα, που παντρεύτηκε τον Θωμά Καραμπίνα
    έμπορο στο Φιλιάτι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: