Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 

αρχείο λήψηςΈγκριση ερευνητικού προγράμματος για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Ηγουμενίτσας

Με το με αριθ. πρωτ. 1060/09.05.2017 έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου αποφασίστηκε η ένταξη της Πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας» με Κωδικό 5006503 στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014 – 2020», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η Πράξη αποσκοπεί στην εφαρμογή και αξιολόγηση μίας ολοκληρωμένης λύσης για την καταγραφή δεδομένων στάθμης και παροχής σε ρέματα και αγωγούς όμβριων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Ηγουμενίτσας και τη συσχέτιση των υδρολογικών πληροφοριών με την πράσινη υποδομή σε αστικό και περιαστικό επίπεδο. Αφορά επίσης την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, την εγκατάσταση και συντήρηση του τηλεμετρικού δικτύου, τη μεθοδολογία μοντελοποίησης των ροών, μέτρησης και αξιοποίησης των πληροφοριών καθώς και την επικοινωνία των αποτελεσμάτων και των ροών δεδομένων που θα προκύψουν.

Η περιοχή εφαρμογής του έργου εντάσσεται διοικητικά στο Δήμο Ηγουμενίτσας και έχει έκταση 63,79km2 και βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και ειδικότερα στην εκβολή της στο όρμο Ηγουμενίτσας. Η εγκατάσταση των συστημάτων λήψης δεδομένων θα γίνει στα ρέματα Μαυρουδίου – Νέας Σελεύκειας, Τσιμπουρικίου, Λάκκας, Ξηροποτάμου, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία του συστήματος αποχέτευσης όμβριων στην περιοχή του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας.

Tα παραδοτέα του έργου θα χρησιμοποιηθούν από το Δήμο Ηγουμενίτσας και αφορούν:

α. στον έλεγχο και παρακολούθηση των ποσοτικών χαρακτηριστικών (παροχή, διάρκεια, όγκος) των ομβρίων υδάτων της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με σκοπό τη βέλτιστη αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

β. στον βέλτιστο σχεδιασμό έργων υποδομής και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Δήμου.

γ. στην ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων αρχών του Δήμου για τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στο Δήμο Ηγουμενίτσας με σκοπό την πρόληψη και προστασία των δημοτών από τυχόν εμφάνισή τους.

Η πράξη είναι πρωτότυπη, αναφέρεται σε ερευνητικό τομέα αιχμής, έχει σημαντική επιστημονική απήχηση και πληροί κριτήρια υψηλής επιστημονικής ποιότητας. Η υλοποίησή της αναμένεται να προσφέρει στην τοπική κοινωνία μας ένα χρήσιμο εργαλείο περιβαλλοντικής και πολιτικής προστασίας και θα συμβάλει στην πρόληψη του πλημμυρικού κινδύνου στον Αστικό χώρου του Δήμου. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει υπογράψει για τις ανάγκες του έργου μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΙ Ηπείρου.

αρχείο λήψης ΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ»

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με τη Δ/νση Α’θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Θεσπρωτίας, τη Σχολική Επιτροπή Α’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, τον Φορέα Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών και τον Εθελοντικό Οργανισμό Sivotistas διοργανώνει:

Ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη διαχείριση των ακτών»

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ηγουμενίτσας και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μικρών μας δημοτών προς μια περιβαλλοντικά ορθή συμπεριφορά.

Η ημερίδα, που απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Α’θμιας Εκπαίδευσης, θα διεξαχθεί σε δύο ημερομηνίες, Δευτέρα 22 Μαΐου και Δευτέρα 29 Μαΐου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και στο Δημοτικό Σχολείο Συβότων αντίστοιχα και ώρα 11:00.

Πρόγραμμα Ημερίδας

11:00 – 11:30  
ΚΠΕ Φιλιατών

Εισηγητές: Μάρκος Νικολάου, Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος, Ευάγγελος Στράτος, Νικόλαος Ντελής, Δημήτριος Χατζησταμάτης

«Λιμένες και Παράκτια ζώνη της Θεσπρωτίας»
   
11:30 – 11:50  
Φορέας Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμών Αχέροντα & Καλαμά

Εισηγητής: Αλέξανδρος Κωνσταντίνης

 

«Παράκτια οικοσυστήματα και διαχείρισή τους»
   
11:50 – 12:00  
Εθελοντικός Οργανισμός Sivotistas Προβολή οπτικοακουστικού υλικού
   

 

αρχείο λήψης Μαθητικός Διαγωνισμός Χειροτεχνίας με ανακυκλώσιμα υλικά

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ =  ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ»

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α’θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Θεσπρωτίας και την Σχολική Επιτροπή Α’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ» διοργανώνει:

Διαγωνισμό Χειροτεχνίας με ανακυκλώσιμα υλικά με θέμα:

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ = ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η γνωριμία των μικρών μαθητών του Δήμου μας με την ανακύκλωση και τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης ανακυκλώσιμης ύλης για τη δημιουργία νέων αντικειμένων.

Καλούμε όλα τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Ηγουμενίτσας να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με την κατασκευή ενός χειροτεχνήματος από ανακυκλώσιμα υλικά.

Βραβεύουμε:

την πρωτοτυπία και

τη φαντασία των παιδιών

με δωρεά βιβλίων στο Νηπιαγωγείο που θα προκριθεί, ενώ σε όλα τα σχολεία θα απονεμηθεί έπαινος συμμετοχής.

Η ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού ορίζεται η Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017.

Οι όροι και οι λεπτομέρειες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας blueflag.igoumenitsa.gr, ενώ η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται τη ρητή και ανεπιφύλακτη αποδοχή τους.

αρχείο λήψης Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας Ακτών «GO BLUE»

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α’θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Θεσπρωτίας και την Σχολική Επιτροπή Α’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ» διοργανώνει:

Διαγωνισμό φωτογραφίας ακτών με θέμα:

“Go blue”

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών Α’θμιας Εκπαίδευσης μέσα από την ανάδειξη του ευρύτερου περιβάλλοντος των ακτών του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Βραβεύουμε:

Τη σύνθεση και σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον των ακτών

Την εναλλακτική ματιά στην προσέγγιση του θέματος

Τον τρόπο αποτύπωσης

με δωρεά βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο που θα προκριθεί, ενώ σε όλα τα σχολεία θα απονεμηθεί έπαινος συμμετοχής.

Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης δέκα (10) επιλεγμένων φωτογραφιών από κάθε συμμετέχουσα σχολική μονάδα είναι η Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017.

Οι όροι και οι λεπτομέρειες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας blueflag.igoumenitsa.gr, ενώ η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται τη ρητή και ανεπιφύλακτη αποδοχή τους.

Γραφείο Δημάρχου Ηγουμενίτσας

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: