Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 

7 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 1....

Αυτήν την μέρα συνήθιζαν οι παλιοί Φιλιατιώτες να πηγαίνουν στην Πηγή τ’Αη Γιώρη- στη Γράβα όπως την λέγανε πολλοί. Είναι μια όμορφη τοποθεσία κάτω από το Φοινίκι και βόρεια από το όμορφο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πνιγμένη στη βλάστηση. Εκεί υπάρχει η πηγή από την οποία παίρνει νερό το Φιλιάτι και άλλα χωριά. Γύρω από την πηγή υπάρχουν φυτεμένες πελώριες καρυδιές και άλλα δένδρα που στον ίσκιο τους έριχνε ο κόσμος ένα στρωσίδι και άπλωναν τα φαγώσιμα- κάποιοι έψηναν αρνιά και κατσίκια σε σούβλες.

Ξεκινούσαν λοιπόν με τα πόδια οι περισσότεροι Φιλιατιώτες- που αυτοκίνητα τότε. Κάποιοι τυχεροί ανέβαιναν στα φορτηγά του Σωτήρη Μαντζούκη, του Γρανά, του Κώτσιο Κουφάλα και του Τσιάμη. Οι ποδαράτοι κατέβαιναν τις Κογκέλες από το μονοπάτι και σαν έπιαναν το ¨πούσι του Χατζή¨ έκοβαν ανατολικά προς το ποτάμι. Συνήθως το ποτάμι δεν είχε πολύ νερό, το πέρναγαν και πήγαιναν στην πηγή. Αν ήταν κάποιος που είχε πρόβλημα τον έπαιρναν γκότσι οι πιο γεροί.

Με το που πέρναγες το ποτάμι, άλλαζε η εικόνα και ένιωθες μια μαγεία από αυτή την επαφή με την πανέμορφη φύση. Ο χώρος, τεράστιος, προσφέρονταν για όλες τις δραστηριότητες που έχει μια εκδρομή. Άλλοι  έπαιζαν μπάλα σε μια μεγάλη αλάνα ανατολικά της πηγής. Άλλοι πήγαιναν κι έκαναν βουτιές στο ποτάμι, στη βίρα του Καραγκιόζη, τη βίρα τη Στρόγγυλη κλπ. Οι γυναίκες πήγαιναν κι άναβαν τα καντήλια τ’ Αη Γιώρη, τα κορίτσια μάζευαν λουλούδια κι έπλεκαν στεφάνια. Οι άντρες έκαναν κουμάντο για φαί, για ψήσιμο κλπ. και σαν πήγαινε μεσημέρι μαζεύονταν όλοι στρωματσάδα, έτρωγαν, έπιναν κι έπιαναν και το χορό.

Μαγικές θύμισες κι από τις λίγες παλιές φωτογραφίες…

Στην 1η εικόνα Φιλιατιώτες περνάν το ποτάμι προς την πηγή…(οικογένεια Γιώρη Στασιά κλπ)

1.......

2η εικόνα δυο φίλες Φιλιατιώτισσες περνάν το ποτάμι, η Τασία Νέτη και η Χία Αναστασίου,

7 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 2.....

στην 3η εικόνα δυο φιλαράκια ο Σπύρος Σταύρου κι ο Γιώργος Κώτσης φωτογραφίζονται στην άκρη στο ποτάμι, με το τόπι στα πόδια.

7 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 3.....

Στην 4η εικόνα παλιοί Φιλιατιώτες επαγγελματίες απολαμβάνουν τις μικροχαρές της ζωής στην πηγή, από αριστερά: Αχιλλέα Μάτσακας, Σπύρο Κολέλης, Μηνά Κόντης, Γιώργο Γρανάς, Γιώρη Ταφέκης και από πίσω Μηνά Μυγδάλης, Σωτήρη Μαντζούκης κλπ.

7 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 5.....

Στην 6η εικόνα η παρέα αφού έφαγε και ήπιε στρώθηκε στο χορό που σέρνει ο Σπύρο Κολέλης και προτελευταίος στη σειρά πρέπει να είναι ο Δασάρχης ο Ζιώγας.

7 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 6.....

Στις επόμενες εικόνες είναι από εκδρομές που έκαναν τα σχολεία των Φιλιατών σε αυτή την σπουδαία περιοχή: στην 7η εικόνα στο σημείο που έβγαινε το νερό της πηγής από αριστερά ο Βαγγέλη Μυγδάλης, Σωκράτης Τσάτσης, Θ.Σωτηρίου και Γιώργος Νούσιας,

7 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 7......

στην 8η εικόνα μια τάξη του Γυμνασίου φωτογραφίζεται στην περιοχή της πηγής, ανάμεσά τους είναι η Μαίρη Ζούλα, Ελένη Κύρκου, Γεράσιμος Λαγός, Νίκος Μπουρδούκης, ο αείμνηστος Παντελής Κουφάλας και άλλοι.

7 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 8...

 

Comments on: "Η Πρωτομαγιά στο Φιλιάτι παλιότερα" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: