Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ FORUM ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΆΡΧΗ ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ Σ

H Περιφέρεια Ηπείρου σας καλωσορίζει σήμερα στο δεύτερο Φόρουμ της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής- Ιονίου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που στη Στρατηγική  της Μακροπεριφέρειας είμαστε από την πρώτη στιγμή ενεργά μέλη, την πιστέψαμε και δουλέψαμε σκληρά για αυτή σε όλα τα επίπεδά της.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο σκοπός της εξυπηρετεί την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Δίνει παράλληλα μια ισχυρή κατεύθυνση, ότι μόνο με συνέργειες, συνεργασία και αλληλοκατανόηση μπορεί να αλλάξει η μοίρα των χωρών και των περιφερειών μας, των οποίων το μέλλον είναι κοινό.

Η Περιφέρεια Ηπείρου  γεωγραφικά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου. Κι έχει κάθε λόγο να αναζητά και να προσδοκά σημαντικά οφέλη από την επίτευξη των στόχων της. Επί δεκαετίες υστερούσε αναπτυξιακά εξαιτίας κυρίως της γεωγραφικής της απομόνωσης, των επιπτώσεων από τους πολέμους, την έλλειψη υποδομών. Σταδιακά και με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ελλείμματα αυτά, άρχισαν να μειώνονται, αλλά δεν εκλείπουν.

Σήμερα έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, εκσυγχρονίζεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που είναι η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου προς Ανατολάς και με παρεμβάσεις της Περιφέρειας, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις που σχετίζονται   με τους τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας.

Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η ανάδειξη μνημείων και αρχαίων θεάτρων, η ενίσχυση του τουρισμού, η βελτίωση  του ενδοπεριφερειακού οδικού δικτύου, και κυρίως η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και η δημιουργία θαλάσσιων υποδομών σε όλο το παράκτιο μέτωπο της Ηπείρου. Δράσεις που δημιουργούν συνθήκες για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη»  που   είναι  το ζητούμενο στο σημερινό Forum.

Ορισμένες από τις ανωτέρω, ήδη υλοποιούνται μέσω του νέου ΕΣΠΑ, στο οποίο σήμερα έχουμε ήδη εντάξει πράξεις που αντιστοιχούν στο 58,4% του περιφερειακού μας προγράμματος.

Όσο και αν η Περιφέρειά μας βελτιώνει το επίπεδό της, παραμένει αδήριτη η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών.

Προτεραιότητα είναι οι κάθετες οδικές συνδέσεις της Ηπείρου  με το διευρωπαϊκό δίκτυο και κυρίως ο  άξονας Ιόνια οδός – Κακαβιά (Αλβανικά σύνορα), ο οποίος αποτελεί τμήμα του πυρήνα του Blue Motorway των δυτικών Βαλκανίων (άξονας Ιωάννινα- Δυρράχιο- Μπάρι- Τεργέστη), ως επίσης και η σύνδεση των λιμένων Ηγουμενίτσας- Τεργέστης.

Όσον αφορά την ενεργειακή μας πολιτική,  μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη κόμβων ΕΛ- ΕΝ -ΤΖΙ  (ENG) και ΣΙ-ΕΝ-ΤΖΙ (CBG), έργα τα οποία αποτελούν και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καθοριστικός όμως παράγοντας για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας είναι η ενεργοποίηση του συνόλου των δυνάμεων της κάθε περιοχής, ήτοι των τοπικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας,  ιδίως  όμως του επιχειρηματικού  κόσμου,  ο οποίος είναι εκείνος που μέσω της καινοτομίας και των άλλων πρωτοβουλιών του, θα συμβάλει στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και θα συνεισφέρει ουσιαστικά  στη «Γαλάζια Ανάπτυξη».

Σήμερα από τα Γιάννενα μας δίνεται η ευκαιρία, μέσα από ένα ευρύ πνεύμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιφέρειας, να εξετάσουμε ευρύτερες δυνατότητες δικτύωσης και να αναζητήσουμε βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας.

Έτσι θα μπορέσουμε όλοι μας να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη από τη συνεργασία σε μακροπεριφερειακό επίπεδο,  τα οποία μπορούν να διευρυνθούν από τον πιο ενεργό και αποφασιστικό  ρόλο που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες.

Σας καλωσορίζω για μια ακόμη φορά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννινα, εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στο Φόρουμ.

Σύσκεψη με τον Υφ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέματα που αφορούν τους λιμένες της Ηπείρου, ως και το καθεστώς που διέπει τη λίμνη των Ιωαννίνων, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινού και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα και των βουλευτών κ.κ. Ιωάννη Στέφου, Μερόπης Τζούφη και Ιωάννη Καραγιάννη.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 11.5.2017 (3)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: