Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ 1Από τον φίλο Λεωνίδα Ταφέκη λάβαμε και δημοσιεύουμε ανέκδοτη επιστολή από το     αρχείο του Φίλιου Στέφου που μαζί με τον παππού μου Λεωνίδα Ταφέκη και πολλούς άλλους κατοίκους της επαρχίας Φιλιατών συμβάλλανε στην ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας που είναι και ο Πολιούχος της πόλης των Φιλιατών. Προς τιμή του κάθε χρόνο τον μήνα Ιούνιο, την ημέρα της εορτής της Αγίας Τριάδας γίνεται το καθιερωμένο πανηγύρι στην πόλη των Φιλιατών που κάποιοι ανιστόρητοι επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής το είχανε ξεχάσει.

pppppppppppppΝα τι μας λέει λοιπόν ο κ. Στέφος Φίλιος:

< Τον καιρό της τουρκοκρατίας οι χριστιανοί της περιοχής θέλησαν να χτίσουν μια εκκλησία, για να περισώσουν ότι πολύτιμο είχαν εκείνα τα χρόνια, την θρησκεία τους. Έκαναν λοιπόν έρανο από τους χριστιανούς για να στείλουν το φιρμάνι για να χτίσουν την εκκλησία. Μετά την έγκριση, του αιτήματος των ελλήνων από τους Τούρκους, ξεκίνησε η προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου. Οι φτωχοί του τόπου μας κουβαλούσαν πέτρες και πλάκες από την Σίδερη στην πλάτη τους. Με δόλιους τρόπους οι τούρκοι της περιοχής, πολλές φορές δημιουργούσαν προβλήματα προσπαθώντας να ματαιώσουν την ολοκλήρωση του έργου.

Παρόλα αυτά οι έλληνες δεν έπαψαν ούτε στιγμή να συνεχίζουν την προσπάθεια τους με τελικό αποτέλεσμα την αποπεράτωση του έργου. Ακόμα και στο τέλος, που το μόνο που τους έμεινε ήταν το καμπαναριό, οι τούρκοι σε μια ύστατη προσπάθεια έκλεψαν το τελευταίο και το έκρυψαν στην περιοχή της Γρανίτσας. Οι χριστιανοί της περιοχής όμως πιστοί στο στόχο τους βρήκαν το καμπαναριό και το έβαλαν στη θέση τους. Μεγάλη βοήθεια σε αυτό το έργο προσέφεραν και οι ξενιτεμένοι του τόπου μας.

Το εν λόγω κείμενο παραδόθηκε από τον Παντελή Στέφο, υιό του αξέχαστου Φίλιου Στέφου, στον κ. Λεωνίδα Ταφέκη ο οποίος είχε την τιμή να το δακτυλογραφήσει και να μας το στείλει προς δημοσίευση.

Με εκτίμηση

Ο Αντιγραφέας

Λεωνίδας Ταφέκης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: