Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Αποτέλεσμα εικόνας για καλογιάννησ σταύροσ

Θετική η ενέργεια της Βουλής των Ελλήνων να προωθήσει, διακομματικά, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα

Του Σταύρου Ελ. Καλογιάννη[1]

Η ανάπτυξη των μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (μΥΗΕ) αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη χώρα, επισημαίνει η αρμόδια Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής, που ανήκει στην Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεσή της με θέμα: «Φράγματα και μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα», η Βουλή τάσσεται διακομματικά υπέρ της ανάπτυξης των μΥΗΕ. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, που μπορεί να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) γενικότερα στη χώρα μας, καθώς μέχρι πρότινος ορισμένα κόμματα, όπως ο Σύριζα, ήταν αντίθετα με αυτές και τις πολεμούσαν με κάθε τρόπο. Εάν δε συνυπολογίσουμε την προ τριμήνου δήλωση στη Βουλή του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος, ότι το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW, «παίρνει και αυτό το δρόμο του, διότι είναι ένα έργο σωστό και αναγκαίο, συνεισφέρει στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, μειώνει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, ικανοποιεί την ευρωπαϊκή στρατηγική και συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία», οι θέσεις της Κυβέρνησης για την ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού έχουν πλήρως αναστραφεί την τελευταία διετία.

Στην Έκθεση της Επιτροπής της Βουλής για τα μικρά ΥΗΕ:

– Διαπιστώνεται η συμβατότητα των μΥΗΕ με τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, στο πλαίσιο της Οδηγίας 60/2000 για τα νερά και του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που είχα θέσει σε προτεραιότητα ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος και θεσμοθετήθηκε το 2008.

– Αναγνωρίζονται και αναδεικνύονται τα πολλαπλά πλεονεκτήματα των μΥΗΕ και τα πολλαπλάσια αντισταθμιστικά οφέλη σε σχέση με τις άλλες ΑΠΕ.

– Αναγνωρίζεται ότι το πλαίσιο αδειοδότησής τους είναι αυστηρό και πολύπλοκο και διαπιστώνεται ως λόγος για την υστέρηση στην ανάπτυξη των μΥΗΕ στη χώρα.

Η Επιτροπή Υδατικών Πόρων, μεταξύ άλλων:

– Εστιάζει στα μεγάλα πλεονεκτήματα των μΥΗΕ, επισημαίνοντας ότι τα μΥΗΕ είναι έργα τα οποία εκμεταλλεύονται την υψομετρική διαφορά ορεινών υδατορευμάτων, έχουν μικρούς αναβαθμούς χωρίς φράγματα με ταμιευτήρες, προκαλώντας ελάχιστη περιβαλλοντική όχληση. Δεν εκπέμπουν ρύπους, είναι δηλαδή φιλικά στο περιβάλλον.

– Θεωρεί απολύτως αναγκαία την προώθηση των μΥΗΕ, διότι είναι η οικονομικότερη και αποδοτικότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία. Πάνω από το 60% του κόστους των μΥΗΕ είναι υλικά και υπηρεσίες που προέρχονται από τη χώρα μας, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις τα έργα διαμόρφωσαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη  περιοχών της περιφέρειας που υστερούν οικονομικά.

– Προτείνει τη βελτίωση των οικονομικών κινήτρων και την άρση των αντιαναπτυξιακών (διοικητικών, νομοθετικών) μέτρων που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μΥΗΕ. Καλεί δε το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να επανεξετάσει τα κριτήρια χωροθέτησης των μΥΗΕ.

– Καλεί, τέλος, το αρμόδιο Υπουργείο, να προχωρήσει στην κατάρτιση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού στον οποίο να προβλέπεται η μέγιστη, από περιβαλλοντικής, χωροταξικής και οικονομικής άποψης, αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού της χώρας.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι Βουλευτές της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της Έκθεσης, πλην ενός μόνον, που ψήφισε «λευκό»!

Συνοψίζοντας: Τα οφέλη από τα υδροηλεκτρικά έργα είναι πολλά. Υλοποιούνται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως της περιφέρειας, ενώ όπως έχω επανειλημμένα προτείνει πρέπει να προωθηθούν και από τους Δήμους, από δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ), από φορείς όπως οι ΤΟΕΒ (ενδεικτικό το παράδειγμα του μΥΗΕ του ΤΟΕΒ Βελβεντού Κοζάνης, το οποίο εκμεταλλεύονται αγρότες). Έχουν πολλαπλασιαστικά αντισταθμιστικά οφέλη σε σχέση με άλλες ΑΠΕ, καθώς αποδίδουν το 3% στις τοπικές κοινωνίες και επιπλέον 1% στους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (όταν χωροθετούνται σε περιοχή που έχει Φορέα διαχείρισης). Μπορούν έτσι οι Φορείς να καλύπτουν ουσιαστικές δαπάνες τους, πόσω μάλλον που σήμερα δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε τους μισθούς του προσωπικού τους.

Οι περιοχές των Υδατικών Διαμερισμάτων με πλούσιο και ανεκμετάλλευτο υδροδυναμικό, όπως της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, μόνον όφελος θα έχουν από την προώθηση των μΥΗΕ. Ελπίζω η Έκθεση της Βουλής να συμβάλει ουσιαστικά στην άρση των αντικινήτρων, από πλευράς Υπ. Περιβάλλοντος, για την ανάπτυξη των μΥΗΕ, αλλά και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησής τους, από πλευράς αρμόδιων Υπηρεσιών. Είναι καιρός επίσης να καμφθούν οι αστήρικτες πολλές φορές αντιδράσεις τοπικών φορέων για τη χωροθέτηση των έργων, που οφείλονται κυρίως σε άγνοια των σχετικών θεμάτων αλλά σε και ιδεοληψίες, ώστε να προωθηθούν τα μΥΗΕ όπως στα προηγμένα κράτη της ΕΕ, στα οποία λειτουργούν σήμερα μερικές δεκάδες χιλιάδες αντίστοιχα έργα.

[1] Ο Σταύρος Καλογιάννης, Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης (EPFL) και το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν (UCL), έχει διατελέσει Υφυπουργός Περιβάλλοντος (2004 – 2009) και αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών (2012 – 2013).

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: