Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


απο ανάρτηση του Αντώνη Έξαρχου

Ο Γκόβελας λοιπόν, επιθεωρητής δημ. εκπαιδεύσεως, Σάββατο πρωί, ήρθε στο Άνω Ξέχωρο να επιθεωρήσει-ψαρώσει τον δάσκαλο Κ. Έξαρχο.

ΓΚΟΒΕΛΑΣ

Στο άλογο καβάλα με το σπίτι του δάσκαλου που το μισό ήταν αίθουσα του σχολείου,ανοιγμένο απο τους σεισμούς, του λέει. «Η επανάστασις δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα προς επισκευήν του οικήματος.» «Μα δεν πρόκειται για μένα κυριε επιθεωρητά αλλά εδώ στεγάζεται η αίθουσα για τα παιδιά.Φτιάξτε τουλάχιστον αυτό και το άλλο δωμάτιο,-σπίτι- αφήστε το». «Σας είπα κ. Έξαρχε. Α-δύ-να-τον!» Ασυναίσθητα εγώ, ρίχνω μια πέτρα στα καπούλια του αλόγου, τσίνισε αυτό, πάρτον κάτω τον Γκόβελα. Οικογενειακώς, μας πιάσαν τα γέλια! «Τη Δευτέρα να παρουσιαστείτε προς απολογίαν στην Διεύθυνση Φιλιατών κ. Έξαρχε!!» Άφαντος ο κύριος επιθεωρητής. Δεν πήγε, φυσικά ο δάσκαλος, και την Τρίτη αχάραγο, φτάνουν ο επιθεωρητής και ο Νωματάρχης. Στον τοίχο του σχολείου όλοι οι ήρωες της επανάστασης του 21. «Να προσθέσετε και το πουλί της επαναστάσεως στον τοίχο κύριε Έξαρχε!». Η απάντηση του δάσκαλου πατέρα μου,»Τις επαναστάσεις κύριε επιθεωρητά τις κάνουν ήρωες καταξιωμένοι στο λαό και όχι τα πουλιά του Παπαδόπουλου.!» Γέλιο κρυφό όλα τα παιδιά στο μονοθέσιο.! Ο νωματάρχης, λίγο εμπιστευτικά, «αμάν βρε Έξαρχε! Πές ενα ζήτω η επανάστασις να ησυχάσεις και συ και μεις.!» Σηκώνεται ο δάσκαλος τότε και λέει. » Για να μην το κουράζουμε κύριοι, δηλώνω ενώπιον των μαθητών μου. Ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο αδούλωτος ελλήνικός λαός.! Αυτά.! Θα πιείτε καφέ.?» Άφαντοι και οι δύο με το τζιπ της χωροφυλακής.! Ειδοποίηση σε μια βδομάδα περίπου απο τον επιθεωρητή Ευθυμίου, έναν καλό άνθρωπο. » Κώστα, σε ετοιμάζουνε για τη Γυάρο. Μη μου πεις όχι αλλά ήδη ενημερώθηκα οτι υπάρχει θέση στο Κονγκό και στη Σαουδική Αραβία. Θα σου πρότεινα Σ. Αραβία για καλύτερα.» Έτσι ο Κ. Έξαρχος με τον μικρό Αντωνάκη βρέθηκαν για εφτά χρόνια έξω. (Κάπως έτσι σκέφτομαι οτι βγήκε το «έξω καρδιά»..)!

Advertisements

Comments on: "Φιλιάτες, ο Γκόβελας τον καιρό της Χούντας…" (2)

  1. ΞΕΧΩΡΙΤΗΣ said:

    ΣΤΟ ΜΟΝΟΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΞΕΧΩΡΟΥ , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ.ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΠΑΘΕ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟ 1967 Ή 1968. ΓΡΑΦΕΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.

  2. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΓΝΩΣΤΟ …ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ . ΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΝΑΡΤΗΣΑΣ ΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ …ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: