Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


17797181_10211662545935717_985247530_o

 

                                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βαδίζουν σε «τεντωμένο σκοινί», διεξάγονται την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Απριλίου, οι εκλογές για την ανάδειξη των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Η ΠΕΔΜΕΔΕ είναι το πρώτο και πιο μαζικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1939, με σκοπό την ανύψωση  της επαγγελματικής και επιστημονικής στάθμης των μελών της, την προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων, καθώς και την προαγωγή και βελτίωση των όρων άσκησης του επαγγέλματός μας.

Διοικείται από κεντρικά όργανα (Διοικούσα Επιτροπή και Αντιπροσωπεία) και διαθέτει 13 Περιφερειακά τμήματα ανά τη χώρα, τα οποία λειτουργούν στα πλαίσια  των αποφάσεων των κεντρικών οργάνων και διοικούνται από Τοπικές Επιτροπές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό της Ηπείρου είναι το πιο πολυπληθές και πιο δραστήριο τμήμα της Ένωσης. Ταυτόχρονα η ΠΕΔΜΕΔΕ είναι μέλος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευής FIEC.

Σήμερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, ο κατασκευαστικός κλάδος έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα με αποτέλεσμα πάρα πολλές από τις εργοληπτικές επιχειρήσεις να κλείνουν αυξάνοντας έτσι την ανεργία και οι υπόλοιπες να αγωνίζονται μέσα σε αντίξοες συνθήκες να διαφυλάξουν την βιωσιμότητά τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε εκείνες που λειτουργούν στην Περιφέρεια.

Στην Ήπειρο ιδιαίτερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών φορέων, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις μειώνονται δραματικά και από όσες συνεχίζουν να λειτουργούν, οι περισσότερες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας.

Ο νέος νόμος Ν.4412/2016 περί Δημοσίων Έργων που στοχεύει στην αναγκαστική και υποχρεωτική πτώχευση ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, μέσα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την αδιαφάνεια, μαζί με τη δυσβάσταχτη φορολογία των επιχειρήσεων, το απαράδεκτο ασφαλιστικό, τις υπερβολικές εκπτώσεις, τα ελάχιστα έργα και την δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των πιστώσεων του προγράμματος 2014 – 2020 (ΣΕΣ), αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που θέτει σε ευθεία απειλή το παρόν και το μέλλον των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Ενόψει της πολύ κρίσιμης εκλογικής διαδικασίας, για τα νέα όργανα της ΠΕΔΜΕΜΕ, η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» είναι μια παράταξη ενωτική – επαγγελματική, απαλλαγμένη από οποιεσδήποτε δεσμεύσεις.

Δημιουργήθηκε το 2011 με μόνη δέσμευση την προάσπιση και την προώθηση των συμφερόντων του κλάδου και την εξυγίανση του χώρου παραγωγής των δημοσίων έργων, διαπιστώνοντας την αδυναμία της μέχρι σήμερα πλειοψηφίας στην κεντρική διοίκηση της ΠΕΔΜΕΔΕ να πράξει κάτι ανάλογο.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η σημερινή άθλια κατάσταση των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Προτείνει ένα εμπεριστατωμένο και πλήρες πρόγραμμα, με θέσεις και προτάσεις που στοχεύουν στην υγιή ανάπτυξη της  παραγωγής έργων και την έξοδο των εργοληπτών από την κρίση.

Προωθεί την Άμεση επεξεργασία και προώθηση νέου σχεδίου νόμου που να αντιμετωπίζει το Δημόσιο Έργο ως κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το όφελος των Ελλήνων πολιτών, βασισμένο στο δίκαιο, την αντικειμενικότητα και  τη διαφάνεια, έτσι ώστε να εξασφαλίζει την εξυγίανση τον φορέων και τον υγιή ανταγωνισμό, να στοχεύει στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου και να συμβάλει αποτελεσματικά  στην οικονομική ανάπτυξη της  χώρας.

Ταυτόχρονα διεκδικεί τη δίκαιη φορολόγηση και αξιοκρατικό ασφαλιστικό, σύστημα παράλληλα με τον εκδημοκρατισμό – εκσυγχρονισμό της ΠΕΔΜΕΔΕ, σύμφωνα με τις αναλυτικές προτάσεις του προγράμματός της.

Τέλος επειδή πιστεύουμε ότι η πολυδιασπασμένη έκφραση του κλάδου αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα» της επίθεσης που δέχονται σήμερα οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, προωθούμε άμεσα μία ΕΝΙΑΙΑ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ώστε να μπορεί να εκφράζει καθολικά το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου.

17522471_10211662545815714_58789906_o

pedmedeanatropi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Ανατροπή-Πεδμεδε-1440686989566018/

@AnatropiPedmede

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: