Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Φωτογραφία του Petros Mintzas.

Δημοσιεύτηκε το 2013 στο φύλλο 45 της εφημερίδας μας « της Κοκκινιάς τα χαιρετίσματα»

Μη με εγκαταλείπετε…

Το παράπονο της Κοκκινιάς στα παιδιά της

Του Πέτρου Μίντζα

Στο πρόσφατο ταξίδι µου στο χωριό, µε επισκέφτηκε στον ύπνο µεταµορφωµένη σε µία ώριµη, σοβαρή και συµπαθητική κυρία, η Κοκκινιά, η οποία µου εξέφρασε µε λόγια πικραµένα τα παράπονά της, λέγοντάς µου: « Ήρθα σε σένα παιδί µου να πω τον πόνο µου, που ξέρω ότι µε αγαπάς και µε έχεις βαθιά µέσα στην καρδιά σου. Όχι, πως τα άλλα παιδιά µου δεν µε αγαπάνε, αλλά επέλεξα να έρθω σε εσένα, διότι είµαι βέβαιη ότι αυτά που θα σου εξομολογηθώ, θα τα µεταφέρεις µέσα από τις στήλες της εφηµερίδας σ’ όλα τα τέκνα µου, που είναι διάσπαρτα στα τέσσερα σηµεία του ορίζοντα».
Την κοίταζα µε δέος, χωρίς να µπορώ να αρθρώσω λέξη, κι αυτή συνέχισε.
«Σας ικετεύω, µη µε αφήνετε µόνη µου και ανυπεράσπιστη γιατί θα αφανιστώ τελείως από το χάρτη.
∆ε βλέπω πολύ κόσµο και δεν ακούω τις φωνούλες µικρών παιδιών όπως παλιότερα που έσφυζα από ζωή.
Έρχεστε εσείς τα ξενιτεµένα µου παιδιά σαν µουσαφίρηδες για λίγες ηµέρες το χρόνο. Πριν καλά-καλά σας πω, το καλωσόρισες, σας ξεπροβοδίζω και σας αποχαιρετώ µε πόνο ψυχής.
Μένω και πάλι µε τους λίγους ανθρώπους που µου απέµειναν και συλλογιέµαι: πού είναι τα παιδάκια µου που ανάθρεψα µε τα καλαµπόκια, τα στάρια, το λάδι και τις χιλιάδες γιδοπρόβατα μου;
∆ε λέω, ξέρω ότι µε αγαπάτε και µε νοιάζεστε όλοι!
Σας ακούω να το λέτε και να το σιγανοµουρµουρίζετε. Όταν το ακούω καµαρώνω και φουσκώνω σαν το παγόνι από την περηφάνια µου, για τις χάρες και τις οµορφιές που µου βρίσκετε. Για να μην ξεψυχήσω όπως τα περισσότερα ορεινά χωριά της περιοχής μας, θα πρέπει να συνεχίσετε να δείχνετε όλοι εµπράκτως την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για µένα.
Στάθηκα πολύ άτυχη στη ζωή µου. ∆ε φτάνει που ξενιτεύτηκαν τα περισσότερα παιδιά µου, πριν δεκαπέντε χρόνια µε πήραν για υιοθεσία µαζί µε σαράντα δύο (42) ακόµα παιδιά στο Φιλιάτι, χωρίς βέβαια να µε ρωτήσουν. Εγώ, η καηµένη ολοµόναχη που να βρω το δίκιο µου µέσα σε τόσους ξένους. Εκεί χάνει η µάνα το παιδί και το παιδί τη µάνα.
Κανείς δεν με υπολογίζει εκεί κάτω στο Φιλιάτι. Είµαι βλέπεις µικρή και αδύναµη και γι’ αυτό δε με χαμπαριάζουν.
∆εν έχω παράπονο από τους Πρόεδρους µου, όλοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να γιάνουν τις πληγές μου και να κρατηθώ στη ζωή.
Σταμάτησε για λίγο να πάρει µία ανάσα και συνέχισε:
«Είµαι τυχερή που οι Απόδημοι νοιάζονται για μένα και µε φροντίζουν ασταμάτητα. Όλοι οι ξενιτεμένοι κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, για να μην αφανιστώ και κρατάνε το όνοµά µου ψηλά µε την κυκλοφορία της εφημερίδας.
Ευτυχώς που έχω και τον Πολιτιστικό Σύλλογο, που κάνει ότι µπορεί για να µην εκλείψουν τα ήθη και τα έθιµά µου.
Σε σας τους Απόδημους και στον Πολιτιστικό Σύλλογο, καθώς και στον Πρόεδρό µου, εναποθέτω τις ελπίδες για τη σωτηρία µου.
Για να παραμείνω στη ζωή πρέπει να είστε όλα τα παιδιά μου μονιασμένα, ενωμένα και αγαπημένα. Και να συνεχίσουν οι εκπρόσωποι των φορέων μου, να έχουν αγαστή συνεργασία για το καλό όλων σας.»
Τελείωσε η κουβέντα µας και κατάλαβα πόσο δικαιολογημένα είναι τα πικραµένα-θλιμμένα λόγια της Κοκκινιάς.
Συγκινημένος την κοίταζα για κάµποση ώρα χωρίς να τη χορταίνω. Την αποχαιρέτησα και της έδωσα µία υπόσχεση: Κοκκινιά µου κάνε κουράγιο, δεν πρόκειται να σε εγκαταλείψουµε!
∆εν θα σε αφήσουµε να ξεψυχήσεις!
Θα καταβάλουµε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σε κρατήσουµε ζωντανή!
Αγαπητοί συγχωριανοί, µην ξεχνάτε ποτέ την γενέτειρά μας και μην αποξενώνεστε από τις πατρογονικές ρίζες σας.
Επισκεφθείτε το χωριό µας όσο πιο συχνά μπορείτε και ενισχύστε τις προσπάθειες των φορέων του, για να συνεχίσει η Κοκκινιά το δρόμο που της χάραξε η μοίρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: