Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


farmakovouni

Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγγος

Το Φαρμακοβούνι Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας είναι βουνό στην Ήπειρο με ύψος 1240 μέτρα(Λυκορράχη) και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000. Περιλαμβάνει μια σειρά διατηρητέων ορεινών χωριών, πλούσιων σε ιστορία και φυσικό κάλλος.

Στα μεγαλύτερα υψόμετρα υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές με αλπικά βοσκοτόπια και τμήματα δάσους κωνοφόρων. Χαμηλότερα, κυριαρχούν οι θαμνώνες και το δάσος φυλλοβόλων. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κτηνοτροφία, το κυνήγι, και η δασοπονία. Έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα (παρουσιάζει τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον), είναι ένα καταφύγιο άγριας ζωής, με τεράστια ορνιθοπανίδα, και άγρια άλογα.

Ονομάστηκε έτσι από τα διάφορα βότανα που φύτρωναν εκεί και συλλέγονταν για την παρασκευή φαρμάκων, τα οποία αρωματικά φυτά και βότανα θα μπορούσαν να είναι πηγή ανάπτυξης της Θεσπρωτίας. Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος σε κάθε γωνία του πλανήτη αναζήτησε βοήθεια στο φυτικό βασίλειο για την ανακούφιση των πόνων και των ασθενειών του.

Στις πιο όμορφες, απόμερες γωνιές του βουνού συναντά κανείς Τσάι, Φασκόμηλο, Αρμπαρόριζα, Φλισκούνι, Δενδρολίβανο, Δάφνη, Ρίγανη. Υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους (συλλογή αυτοφυών ή καλλιέργεια) προκειμένου να αποτελέσουν ένα σοβαρό συμπληρωματικό εισόδημα, για τους κατοίκους της υπαίθρου.

αναρτήθηκε αποRIZOPOULOSPOST.COM

Σ.ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Έχω την πληροφορία απο τον συνταξιούχο Αγροφύλακα Γιώργο Μπάλλο πως στο νότιο τμήμα του βουνού, πάνω απο το κτήμα «Μαρκατσέλη¨, το όνομα μιας περιοχής είναι ¨Φαρμάκια¨…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: