Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Η οικογένεια Αγγελόπουλου του Πλαισίου και των Φιλιατών, προέρχεται από την ιστορική οικογένεια Κονταξή, της Πλεσίβιτσας. Όπως αναφέρει μεταξύ των άλλων στο σπουδαίο βιβλίο του για την ¨Πλεσίβιτσα¨ ο Ιωάννης Πέγκας, ο πρώτος Κονταξής, Ευάγγελος με το όνομα, εγκαταστάθηκε το 1700 περίπου στην Πλεσίβιτσα,   προερχόμενος από την Κολώνια της Αλβανίας- λόγω των εκεί ληστρικών επιδρομών κλπ. Ήταν μεγαλοκτηνοτρόφος και οπλοδιωρθωτής, εξ ου και το όνομα Κονταξής.

Ο πρώτος στην ιστορία Κονταξής λοιπόν, απέκτησε τέσσερα παιδιά και ένα από αυτά ήταν ο Χρήστος (Κίτσιος) Κονταξής, πατέρας των ιστορικών προσώπων, της κυρα Βασιλικής, του Γιώργη Κονταξή (Κίτσιου) κλπ. Ένας άλλος γιος του πρώτου Κονταξή ήταν ο Γεώργιος Κονταξής- ο οποίος μετά την αρπαγή της ανιψιά του Βασιλικής, έφυγε από την Πλεσίβιτσα κι εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα- για να αποφύγει τους κατατρεγμούς από τους τούρκους. Στην Κέρκυρα άλλαξε το επώνυμο σε Αγγελόπουλος, χρησιμοποιώντας το όνομα του πατέρα του Ευάγγελου, Αγγέλης- Αγγελόπουλος. Μετά τον αποκεφαλισμό του Αλή επέστρεψε στα πάτρια.

προπολεμική φωτογραφεία Πλεσίβιτσας απο το αρχείο Γερ. Μίχα

pl

Συνεχίζω στα παραπάνω του Ι. Πέγκα:

Ένα από τα πέντε εγγόνια του Γεώργιου Αγγελόπουλου (Κονταξή), ο Θωμάς Αγγελόπουλος- Οπλοδιορθωτής όπως όλοι στην οικογένεια, ήταν από τους πρώτους Πλεσιβιτσιώτες που εγκαταστάθηκε και εργάστηκε στο Φιλιάτι- είναι καταγραμμένος στο μητρώο Φιλιατών στα τέλη του 1870. Στην συνέχεια, τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά του Θωμά, οι: Ηλίας, Πέτρος, Μιχάλης και Βασίλης είναι γραμμένα στο μητρώο Αρρένων Φιλιατών και έδρασαν στο Φιλιάτι σαν εξειδικευμένοι τεχνίτες και επιχειρηματίες- ο Μιχάλης λίγο πριν την έναρξη του πολέμου ξανάφυγε με την οικογένεια στην Αμερική.

Σε αυτούς λοιπόν απευθύνεται το παρακάτω σχόλιο του Γιώργου Βουγίδη στην εφημερίδα του ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ του 1938- με το οποίο τους καλεί να επιστρέψουν στο παλιό τους όνομα. Να προσθέσω ότι οι παλιοί Φιλιατιώτες αποκαλούσαν αυτή την οικογένεια Αγγελόπουλου με το παλιό όνομα, Κονταξή. Ακόμη και στις μέρες μας αν ρωτήσεις κάποιον παλιό π.χ. τον Χάρη Λούμπα ¨που είναι του Κονταξή¨, θα σου δείξει το χώρο που είχαν οι Αφοί Αγγελόπουλοι τις επαγγελματικές τους ασχολίες (εργαστήρια, μύλους, λιοτρίβι, ηλεκτρική)- στο χώρο πίσω από το Γυμνάσιο και τη Λέσχη αξιωματικών. Θυμάμαι ακόμη παλιούς που διηγιόνταν ιστορίες κι έλεγαν ¨με έστειλε ο πατέρας να πάω το μονόκαννο στου Κονταξή, για φτιάξιμο¨ κι ακόμη, ¨με έστειλε η μάννα να της πάω το σίδερο στου Κονταξή, να το φτιάξουν¨. Από αυτά ορμώμενος, που σίγουρα προπολεμικά ήταν πιο ζωντανά, έκανε την παρακάτω πρόταση ο αείμνηστος Γιώργη Βουγίδης:

προπολεμική φωτογραφεία Φιλιατών απο το αρχείο Γερ. Μίχα

fil

                     Περί ένα ιστο­ρικό όνομα

Eίναι yvωστόν ότι το Πλαίσιον είναι τό ιστορικώτερο χωριό είς τόν τόπον μας. Και διά τα «Μουχαρέμικα» και περισσότερο διά τήν έξ αύτής καταγομένην Κυρά —Βασιλικήν Κονταξή καί τόν αδελφό της Στρατηγόν Γεώρ. Κίτσον Κονταξήν, που προσέφερε τόσας πολιτίμους υπηρεσίας είς τό άγωνιζόμενον διά τήν έλευθερίαν του Εθνος.

Είς το Πλαίσιον μέχρι πρό τινος έσώζετο τό σπίτι τής Κυράς Βασιλικής, του οποίου τά έρείπια είχε μεν τήν καλήν σύμπτωσιν νά είδωμεν πρό ολίγων έτών πού επεσκεσθημέντο ήρωϊκό χωριό. Τελευταίον έμάθομεν ότι άπό τά έρείπια του σπιτιού τής Κυράς Βασιλικής δεν έμεινεν επανωτό λιθάρι. Χρησιμοποιήθη καν διά τήν κατασκευήν άλλων σπιτιών καί τοίχων ίσως περιβολιών, ώς άν νά λείπαν από τό Πλαίσιον αλλά να λιθάρια διά τόν σκοπόν αυτόν.

Εις τό σημερινόν σημείωμα δέν έκινήθημεν από τό γεγονός τής εξαφανίσεως και του τελευταίου ίχνους του ιστορικού σπιτιού που είχε νά έπιδείξη το Πλαίσιον.

Έκινήθημεν κυρίως από τό έξής άλλο γεγονός, που είναι συνδεμένον με την ιστορίαν τών Κονταξήδων καί άπετελεί τήν καθημερινήν ύπόμνησίν τής ποτέ υπάρξεώς των. Διότι εάν άπό τό οίκογενειακόν δένδρον τών Κονταξήδων, άπεκόπησαν οι ξηραθέντες κλάδοι του, τό δένδρον όμως ζή καί βλαστάνει. Οι σημερινοί Άγγελόπουλοι, πού έχουν είς την πόλιν τών Φιλιστών τήν επιχείρησιν του ηλεκτροφωτισμού, είναι κλάδοι του ζώντος δένδρου των Κονταξήδων, οί πρόγονοι τών οποίων διά τόν φόβον του κυρίαρχου τότε Τούρκου, άπέρρίψαν τό οικογενειακόν των όνομα. Σήμερα δεν συντρέχει κανένας λόγος διά νά είναι   έξηφανισμένον τό τόσον ιστορικόν όνομα *Κονταξής»

Επομένως οι άδελφοί Αγγελόπουλοι, πού πρέπει να είναι να περήφανοι διά τό οικογενειακόν των όνομα, όφείλουν νά έπανέλθουν εις αύτό.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: