Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


1 ΦΙΛ ΑΕΡΟ

Το Νεκροταφείο των Φιλιατών

Το Φιλιατι πρέπει να αποκτήσει σύγχρονο νεκροταφείο.

Είναι φυσικό όλοι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, να είναι συναισθηματικά συνδεδεμένοι με το παλιό νεκροταφείο, δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζει κανείς την απαράδεκτη και άναρχη συγκρότηση του, στην οποία έχει οδηγηθεί, από την έλλειψη χώρου.

Το κύριο χαρακτηριστικό ενός νεκροταφείου είναι η ο άπλετος χώρος και η τάξη, που δημιουργεί την ψυχική ηρεμία, με την οποία πρέπει να εκδηλώνεται ο σεβασμός και η τιμή  προς τους νεκρούς.

Πολλά ποικίλα και σοβαρά  μειονεκτήματα θα μπορούσαν να διατυπωθούν εν προκειμένω. Θα περιοριστώ μόνον σε ένα. Την διάταξη του νομού, η οποία επιβάλει τα νεκροταφεία να απέχουν από τα όρια των πόλεων περισσότερο από 250 μέτρα και από νοσοκομεία κλπ. 1.500 μέτρα.

Μέσα σε 50 χρόνια στην Ηγουμενίτσα γίνεται για τετάρτη φορά η μετακόμιση του νεκροταφείου. Έως το τέλος της δεκαετίας του ’50  το νεκροταφείο της Ηγουμενίτσας  ευρίσκονταν δίπλα στην παλαιά εκκλησία της, εκεί που σήμερα ευρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός της, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο χώρο όπου σήμερα είναι λειτουργεί το Μουσείο, ακολούθως μεταφέρθηκε πίσω από το συγκρότημα των ΤΕΙ.  και σήμερα πρόκειται να μεταφερθεί στην περιοχή Νησάκι, μετά τη Νέα Σελεύκεια, στο δρόμο προς τη Σαγιάδα. Θέση η οποία απέχει  περισσότερο από 7,00 χιλιόμετρα από την πόλη της Ηγουμενίτσας !

Η πρόταση για επέκταση του νεκροταφείου στο δάσος της εκκλησίας πάσχει, διότι ακόμη και αν καταληφθεί ολόκληρη η έκταση, η οποία είναι κατάλληλη ( που είναι ιδιαιτέρως μικρή), δεν είναι αρκετή για τις ανάγκες της πόλεως και πολύ περισσότερο δεν επαρκεί για την ανασυγκρότηση του υπάρχοντος.

Πρέπει ακόμη να μην διαφύγει της προσοχής η ιδιομορφία της πόλης των Φιλιατών, η οπαία αφενός έχει πολλές οικογένειες των γύρο χωριών, που έχουν πλέον εγκατασταθεί στο Φιλιατι, αφετέρου ότι οι παλαιές οικογένειες των Φιλιατών, που έχουν πλέον μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και αλλού, διατηρούν τους οικογενειακούς τάφους τους, πράγμα που συνεπάγεται την ανάγκη για μεγαλύτερο αριθμό τάφων στο νεκροταφείου.

Παλαιά εξάλλου είναι η  ανάγκη για την δημιουργία ενός Οστεοφυλακίου, για όσες οικογένειες εκλείπουν οι δεν επιθυμούν να διατηρείται το μνήμα τους και η συντήρηση του

Πέραν όμως από κάθε άποψη, είναι καιρός η Ιστορική Εκκλησία της πόλης να πάψει να αποτελεί «παράρτημα» της νεώτερης εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και λόγω της ιστορικότητας της και του παραδοσιακού της πλούτου να καταστεί και να λειτουργεί ως η Εκκλησία της Παλαιάς Πόλης.

Είναι ακόμη καιρός πλέον να απομακρυνθεί το νεκροταφείο από την εκκλησία, έτσι ώστε να παύσει η σύνδεση της με θλιβερές μνήμες και να αποδοθεί ο χώρος του στην αρχική του χρήση, όπου η «χριστιανική κοινότητα» εόρταζε την Αγία Τριάδα. Εκεί γίνονταν το πανηγύρι και οι χοροί και πέραν του ότι εκεί πρέπει να επανέλθουν, θα αποτελεί και έναν περίφημο χώρο αναψυχής, τώρα που καταστράφηκε το παλαιό γυμναστήριο ( και όχι γήπεδο ).

Δημήτριος Κοτσώνης

πολιτικός μηχανικός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: