Του Άγη Βερούτη

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 132η θέση παγκοσμίως από 140 χώρες στην Ανταγωνιστικότητα του Μακρο-οικονομικού μας Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum.

Λόγω τεράστιου κρατικού χρέους, λόγω υπερφορολόγησης, λόγω νεφελώδους φορολογικού, γραφειοκρατίας, διαφθοράς και δυσλειτουργικής Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση λέγει περιμένει ανάπτυξη το β’ τρίμηνο του 2016!
Μη φάτε. Το βράδυ έχουμε γλαρόρουπα!

Για τη σημερινή θέση μας ευθύνεται κυρίως το «πρώην αντιμνημονιακό μπλοκ» που παραμύθιασε την κοινωνία 6 χρόνια τώρα ότι μπορούμε να επιζήσουμε χωρίς να αλλάξουμε, σε αντίθεση με την Δαρβίνεια Θεωρία της Εξέλιξης.

Το κύριο ψέμα των αντιμνημονικών αφορούσε το Ασφαλιστικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Έλεγαν ότι είναι εφικτό να συνεχίσουν να πληρώνονται 2.680.000 άνθρωποι, το 1/3 κάτω από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, από την δουλειά των υπολοίπων που δουλεύουν.

Το αποτέλεσμα ήταν βασικοί μισθοί των 586 ευρώ το μήνα για όσους δουλεύουν, με συντάξεις μεσοσταθμικά των 940 ευρώ για όσους κάθονται.

Από τους 2,68 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι 1,800.000 συντάξεις εισπράττονται στην Αττική. Με άλλα λόγια, αν μεσοσταθμικά ο μέσος συνταξιούψος εισπράττει 1,5 σύνταξη, 1 στους τρεις κατοίκους της Αττικής είναι συνταξιούχος, ενώ οι μισοί συνταξιούχοι της Ελλάδας μένουν στην Αθήνα. Φυσικά αυτό αποδεικνύει ότι συγκριτικά με τα κόστη της Ελλάδας, οι συντάξεις είναι υπερβολικά υψηλές συγκριτικά με το μέσο μισθό, ώστε οι συνταξιουχοι να έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαμένουν στην ακριβότερη πόλη της χώρας.

Κανένας όμως δεν θα μπορούσε να πει τίποτα αν οι συντάξεις που αποδίδονται ήταν προϊόν της κεφαλαιοποίησης των εισφορών όλων των συνταξιούχων. Όμως δεν είναι!

Οι συντάξεις είναι αναδιανομή εισοδήματος, από τους μισθωτούς των 586 ευρώ, προς τους συνταξιούχους των 940 ευρώ το μήνα!

Και άντε να είσαι 80 ετών και να έχεις δουλέψει 40 χρόνια, να πάρεις μια σύνταξη που ναα προσομοιάζει μισθό (αν και είναι καταστροφικό για την ερημοποίηση της επαρχίας να είναι οι συντάξεις επαρκώς υψηλές ώστε σχεδόν πο μισού σνταξιούχοι να μπορούν να διαμένουν στην Αθήνα.)

Πώς θα εξηγήσεις στον νέο των 23 ετών ότι παίρνει 511 ευρώ μικτά, για να πάρει 900 καθαρά μια 43χρονη που έφυγε μετά από 15 χρόνια εργασίας για να μεγαλώσει τον ανήλικό της γιό, ετών 17!

Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα διέπεται από βλακεία, και ο πολιτικός κόσμος ψεύδεται ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο για να μειώσει την βλακεία που διώχνει κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα νέα παιδιά από τη χώρα!

Πάμε άλλη μία: Όταν λένε πως δεν γίνεται τίποτα για να διορθωθεί το πρόβλημα του συνταξιοδοτικού, λένε ψέμματα!

Φυσικά, και είναι πανεύκολο το βάρος αυτών των άδικων και πρόωρων συντάξεων να μετριαστεί έναντι της κοινωνίας: με φορολόγηση!

Τα συνήθη «ισοδύναμα θύματα” είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και οι μικρομεσαίοι και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος επιλέγει να επιβαρύνει αυτούς αντί τους πελάτες του τους δημοσίους και τους συνταξιούχους κάτω της νόμιμης ηλικίας!

Η συνεχής δικαιολογία είναι ότι «πάνε αυτοί, ό,τι πήρανε πήρανε, τα μέτρα θα εφαρμοστούν στους υπόλοιπους, από εδώ και το εξής… και μετά τσακίζουν στους φόρους όσους έχουν απομείνει με δουλειά ή με λίγα χρήματα, ή ακόμα και εκείνους που δεν έχουν ούτε μαντήλι να κλάψουν.

Και γιατί αυτό; Για να προστατεύσουν, όχι τους 80χρονους συνταξιούους, αλλά τους 38χρονους, τους 42χρονους και τους 51χρονους!

Λένε ψέμματα! Δήθεν ότι το ΣτΕ θα αντιστρέψει όποιες αλλαγές γίνουν στις συντάξεις, και άλλα τέτοια ψέμματα!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΝ ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.

Στην φορολογική επιβάρυνση ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!

Έχουμε ξαναπεί πολλές φορές ότι οι φόροι σε όποιον πληρώνεται από το κράτος, είναι απλά έκπτωση στην αμοιβή που του πληρώνει. Ε, ας τους κάνει έκπτωση λοιπόν!

Ας αυξήσουν τους φόρους σε όποιον συνταξιούχο παίρνει άνω των 2,5 χιλιάδων ευρώ.

Ο φόρος θα μπορούσε να είναι το 80% όποιου ποσού άνω των 2000 ευρώ μηνιαίως. Κυρίως θα έθιγε αυτό τα ρετιρέ, οι οποίοι όμως συνήθως έχουν και άλλη περιουσία και εισοδήματα, και δεν χρειάζονται καν την σύνταξη!

Ας αυξήσουν το φόρο σε 50% επί συντάξεων που λαμβάνονται σε ηλικία κάτω των 62 ετών!

Δεν νοείται να χρεώνεται 100% προκαταβολή ο μαγαζάτορας που ψάχνει πελάτη με τα κυάλια, και να πληρώνει 12% φόρο ο 49χρονος συνταξιούχος του δημοσίου, όπως η συμπαθής συνταξιούχα πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ενώ ταυτόχρονα μισθοδοτείται και από το κράτος ως βουλευτίνα!

Με τον ίδιο τρόπο που προέκυψαν οι στρεβλώσεις του συστήματος, με τον ίδιο θα διορθωθούν άμεσα! Αρκεί να θέλει κάποιος να τις διορθώσει!

Ας βάλουν 90% φόρο στις συντάξεις όποιου συνταξιούχου έχει άλλα εισοδήματα που να υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα! Δεν νοείται να παίρνεις το ψωμί από το πιάτο του κοριτσιού που δουλεύει 8ωρη τηλεφωνήτρια για 511 ευρώ το μήνα μικτά, για να δώσεις 940 ευρώ σε κάποιον που ήδη βγάζει από αλλού άλλα 2.000, όταν μάλιστα το σύστημά σου δεν είναι να πληρώνεται όσα λεφτά έβαλε ο ίδιος, αλλά να παίρνεις από τους αδύναμους στην κοινωνία για να δίνεις στους προνομιούχους!

Στο Αυστραλιανό συνταξιοδοτικό σύστημα που είναι αναδιανεμητικό και εκείνο, προβλέπει ότι όποιος έχει 1500 δολλάρια έσοδα από αλλού, ή ακίνητη περιουσία που μπορεί να εκμεταλλευτεί ή να πουλήσει, τότε δεν λαμβάνει από το σύστημα τίποτε!

Και έχεις και θρασύτατους συνταξιούχους δημοσίου, όπως της ΔΕΗ, που λαμβάνουν 3000 ευρώ σύνταξη το μήνα από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου (700 εκατομμύρια το χρόνο πληρώνει ο φορολογούμενος τους συχνά ανήλικους συνταξιούχους της ΔΕΗ), και σου λένε ότι τους έγιναν κρατήσεις! Μολυβιές στο χαρτί ήταν οι κρατήσεις τους, γιατί αν πραγματικά υπήρχαν αυτά τα χρήματα, δεν θα χρειαζόταν να υπερφορολογήσει μέχρι αφανισμού την παραγωγική οικονομία ο Τσίπρας.

Όμως οι σημερινοί δεν θέλουν να δώσουν δίκαιες λύσεις! Απλά επιθυμούν να καθυστερήσουν την αναπόφευκτη πτώση τους από την εξουσία, όταν η χώρα καταρρεύσει στα χέρια τους, από την απραξία τους!

Οι προσφάτως ανανήψαντες μνημονιομάχοι, που θέλουν να διατηρήσουν όλες τις στρεβλώσεις της ελληνικής πραγματικότητας αμετάβλητες, ευθύνονται για όσα θα επακολουθήσουν στην ελληνική οικονομία.

Ευθύνονται όμως και οι της τρόικας, που τρώνε σανό εδώ και 5 χρόνια, και δεν φτιάχνουν ένα πινακάκι που να γράφει:

Σύνταξη σε συνταξιούχο ηλικίας κάτω των 50 φορολογείται με 80%
Σύνταξη σε συνταξιούχο ηλικίας κάτω των 60 και ως 65 φορολογείται με 80%
Σύνταξη σε εισοδηματία με άνω των 2000 ευρώ εισόδημα μηνιαίως, φορολογείται με 90%
Μισθός δημοσίου άνω του ενιαίου μισθολογίου, φορολογείται με 75%

Έτσι εξοικονομούνται τα ισοδύναμα κύριοι, όχι με 100% φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, και με ΦΠΑ στην Παιδεία, που είναι και ενάντια στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ενάντια στο συμφέρον του έθνους!

Γιαυτό έχουμε και τέτοια υπογεννητικότητα! Κατατρέχουμε τους νέους μας, και κανακεύουμε τους βολεμένους μεσήλικες τεμπέληδες, που δήθεν παριστάνουν τους γέρους για να κλέψουν μια πρόωρη συνταξούλα που οι ίδιοι δεν πλήρωσαν με τις εισφορές τους, από το πιάτο του κοριτσιού των 511 ευρώ το μήνα μικτά!

Κατάντια για χώρα, από τους ψεύτες που προσπαθούν να πείσουν όλους ότι ό,τι έγινε έγινε και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε πια για τις αδικίες του παρελθόντος που διαιωνίζονται!

Λένε ψέμματα! Για να βάλουν το ΦΠΑ στην παιδεία, να κάνουν τα παιδιά μας βλάκες, και μετά μετανάστες λατζέρηδες!

Μη φάτε το βράδυ, έχουμε γλαρόσουπα!

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos
agissilaos@gmail.com