Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


απο τον Πέτρο Μίντζα
g1

Οι πέτρινες κολώνες που σώζονται κάτω από την παλιά Οσδίνα (σήμερα Πέντε Εκκλησιές) στην περιοχή Μπολιάνας, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι σ” αυτή τη θέση υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο ζευκτό γεφύρι του Καλαμά με πέτρινες κολώνες και ξύλινο οδόστρωμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σ. Δάκαρη το γιοφύρι το κατασκεύασαν οι Ενετοί το 1628 στη θέση αρχαίου γεφυριού, για να ενώσουν την Παλιά Οσδίνα με τους απέναντι ελαιώνες της Μπολιάνας και της Στάρας. Το ενετικό γιοφύρι της Μπολιάνας δεν γνωρίζουμε πότε γκρεμίστηκε. Πιθανολογείται ότι το κατέστρεψαν στα τέλη του 18ου αιώνα οι Τούρκοι, μετά την αποχώρηση των Ενετών από τις παραλιακές περιοχές της Θεσπρωτίας και τα ενδότερα χωριά που κατείχαν μέχρι το 1797.
Σε μικρή απόσταση από τους πέτρινους στήλους του παλιού γεφυριού, έχει εγκατασταθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στρατιωτική γέφυρα τύπου Μπέλεϋ, από την οποία διέρχονται πεζοί και τροχοφόρα μικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

g1 g2 g3 g4 g5

φωτογραφίες:http://petrinagefiria.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: