Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Τα παλιότερα χρόνια γινόταν Γυμναστικές Επιδείξεις, στο Φιλιάτι.

Δεν ξέρω πότε σταμάτησαν, αλλά γίνονταν κάθε χρόνο, λίγο πριν να κλείσουν τα σχολεία, γύρω στα μέσα Ιουνίου δηλαδή. Ήταν επιδείξεις που ξεκίναγαν με σουηδική γυμναστική- έτσι τη λέγανε- και με διάφορα όμορφα σχέδια και χορούς και τραγούδια που τραγουδούσαν τα ίδια τα παιδιά, ειδικά των δημοτικών σχολείων. Συνεχίζονταν με αγωνίσματα, χορούς των μαθητών και άλλα πολλά. Ήταν ένα πανηγύρι της νεολαίας. Τα νιάτα μας έδειχναν την ζωντάνια και την χάρη τους. Σε αυτές τις επιδείξεις έπαιρναν μέρος τα Δημοτικά Σχολεία το Γυμνάσιο, η Οικοκυρική Σχολή κλπ. Το γήπεδο γέμιζε ασφυκτικά κόσμο, άλλος να δει τα παιδιά του κι άλλος να καμαρώσει τα νιάτα της πατρίδας. Για να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις όλα τα παιδιά όλον τον χρόνο στο σχολείο στο μάθημα της Γυμναστικής έκαναν προετοιμασίες. Ο δάσκαλος ο Κορδής ήταν πολύ καλός στην προετοιμασία και στην διοργάνωση θυμάμαι, αλλά κι ο Γυμναστής ο Λίντας και άλλοι πολλοί. Επίσης και οι πρόσκοποι κάνανε, με αρχηγό τον Σπύρο Φραγκίσκο και αργότερα με τον Χρυσόστομο Ζούλα.

Αυτά γινόταν στο παλιό το Γήπεδο, κάτω από το Οικοτροφείο, εκεί που τώρα έχει γίνει το Κλειστό Γυμναστήριο. Εκεί μαζευόταν και τα παρακολουθούσε πάρα πολύς κόσμος. Άλλος να δει τα παιδιά του κι άλλος να καμαρώσει τις επιδείξεις στον αθλητισμό της νέας γενιάς. Ήταν κάτι το πολύ όμορφο και δεν ξέρω γιατί και πότε σταμάτησε να γίνεται. Και άλλοι αθλητικοί αγώνες γινόταν αλλά όχι συστηματικά και πάντως δεν είχαν την ομορφιά και την χάρη εκείνων των Γυμναστικών Επιδείξεων. Η πρώτη εικόνα είναι την 1 Ιουλίου 1932, τα οικοτροφεία Θηλέων- Αρρένων Φιλιατών, οι άλλες δυο είναι της δεκαετίας του ’60.

16  1  7 1932

7 ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔ 27 ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔ. 3

Comments on: "Γυμναστικές επιδείξεις τα παλιά τα χρόνια" (2)

  1. Ονομάζομαι Θόδωρος Ευθυμιάδης.Τό 1958-1961 πήγα στο Γυμνάσιο(παράρτημα)Φιλιατών.Σ’αυτό το διάστημα ασχολήθηκα με τον μαθητικό αθλητισμό και συγκεκριμένα με το άλμα εις ύψος,όπου και διακρίθηκα τοπικά αλλά και στα Φαιάκεια στην Κέρκυρα και στους λαικούς αγώνες Παραμυθιάς καταλαμβάνοντας πάντοτε την πρώτη θέση.Γυμναστής μου ήταν ο εξερετικός γυμναστής Λίντας,ο οποίος θυμάμαι πού μ’ούλεγε ότι ποντάρει σε σίγουρο άλογο!Γυμνασιάρχης ήταν ο μαθηματικός Τράντας,Πειραιότης και …ολίγον μάγκας..Επίσης θυμάμαι πολλούς συμμαθητές(Κουφάλας κ.α)αλλά θα μού μείνει αξέχαστος ο Καλαμπόκας γιατί πάντοτε τον έτρωγα στα άλματα.Στούς Φιλιάτες έκανα καλούς φίλους,αλλά και πρωτοχτύπησε η καρδιά μου…Πάντοτε σκέφτομαι τά εφηβικά μου χρόνια στο Φιλιάτι με τις καντάδες μας στίς»Κογκέλες» παρέα με το Μυγδάλη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: