Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΑΛΕΞΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ 1....    του Παύλου Λ. Αλεξίου

ΣΥΡΙΖΑ : Στο «Σίτυ του Λονδίνου» για διαβεβαιώσεις στους λύκους» των αγορών, στην Ελλάδα για «συνεννόηση» με τα αστικά κόμματα

«Τα ρέστα της» δίνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτός και εντός Ελλάδας, ως επίδοξος διαχειριστής του συστήματος. «Χωρίς ανάσα» και με καταιγιστικό ρυθμό, στη γύρα για συμμάχους, συνεχίζονται οι συναντήσεις κορυφής του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της Ε.Ε., με «αντισυστημικούς» επιχειρηματίες, με ιδρύματα εφοπλιστικών ομίλων καθώς και αλλεπάλληλες είναι οι ομιλίες του σε εθνικά και διεθνή συνέδρια κλπ., διεκδικώντας το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος, με όρκους πίστης στην ανταγωνιστικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα και στηρίζοντας μια πολιτική εντός των τειχών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ενδεικτική και η «ορθή» επανάληψη της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με την οποία απάλειψαν την επίμαχη φράση για «αμερικανοκίνητη χούντα» που υπήρχε στην πρώτη ανακοίνωσή του.
Το μόνο που μένει να καταγγέλλει ο Τσίπρας είναι ο «μερκελισμός». Για όλα, λοιπόν, φταίει ένα πρόσωπο, η Μέρκελ, αφήνοντας στο απυρόβλητο και εξωραΐζοντας όλους τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα και προκειμένου, ως άλλος Α. Παπανδρέου, να μη «χάσει το ραντεβού με την ιστορία», διενεργεί αλλεπάλληλες επαφές με τους ΑΝΕΛ και ανεξάρτητους βουλευτές, σε μια προσπάθεια του να «κλειδώσει» τον «μαγικό» αριθμό των 121 βουλευτών, αν και τελευταία, όλο και συχνότερα επικαλείται τη δυσκολία του εγχειρήματος, βλέποντας την ταλάντευση αρκετών «ανεξάρτητων» βουλευτών (όπως ο Π. Μουτσινάς, η Ν. Φούντα, αλλά και ο Π. Μελάς των ΑΝΕΛ). Εκείνο που κατάφερε ήταν η μεταγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη, μιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που έχει ψηφίσει όλα τα μνημόνια, ενώ συζητάει και με την Χρυσούλα Γιαταγάνα των ΑΝΕΛ. Παρακολουθεί ακόμη την προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να επανακάμψει στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αναμένοντας τη στάση που θα τηρήσουν πρώην παπανδρεϊκά στελέχη που σήμερα συνομιλούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Θ. Παραστατίδης και ο Μ. Μπόλαρης.
Εν τω μεταξύ η αθρόα η εισροή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί γκρίνιες και εσωτερικά προβλήματα («εμείς τραβάμε τόσα χρόνια κουπί και τώρα οι άλλοι έρχονται για βαρκάδα»).
Ο «χορός» του ΣΥΡΙΖΑ με τους «λύκους των αγορών»
Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, αντιπροσωπεία στελεχών του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους Γ. Σταθάκη και Γ. Μηλιό, βρέθηκε στο «Σίτυ του Λονδίνου». Μετά τη συμμετοχή και τις διαβεβαιώσεις Σταθάκη στη Σύνοδο του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη, μετά την συνάντηση με εκπροσώπους του «Discovery Capital», ενός αμερικανικού hedge fund με «βαρύ» ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο, πήγαν και στο «Σίτυ του Λονδίνου», σε ένα συμπόσιο ενός οίκου που εκπροσωπεί 35-40 «hedge funds» των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, που κατέχουν μεγάλα ομολογιακά χαρτοφυλάκια και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ΟΝΕ, μεταξύ αυτών οι Goldman Sachs, JP Morgan, Nomura, Merrill Lynch, εκπρόσωποι του εφοπλιστικού λόμπι του Λονδίνου, σε ένα συμπόσιο αφιερωμένο αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ (!!!), με πολλές, ξεχωριστές και κλειστές, συναντήσεις, με προσκλήσεις σε τραπεζίτες και ανθρώπους των αγορών, για να συζητήσουν, όπως δηλώνουν, «με τα κέντρα λήψης κρίσιμων οικονομικών κατ’ αρχάς αποφάσεων», με τους μεγαλοκαρχαρίες των αγορών, για το πώς με τις «πρωτοποριακές» προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα …σώσουν την Ευρωζώνη και θα θέσουν την οικονομία «στην υπηρεσία της κοινωνίας»! Τι «χρεία άλλων μαρτύρων έχουμε», όταν ο Γ. Μηλιός χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις των στελεχών των μεγαλύτερων εταιριών διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως, από θετικές μέχρι κριτικές. Ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι αισθάνεται περήφανος για την «αδιαμεσολάβητη» σχέση του κόμματός του με τα αρπακτικά της αγοράς, στα οποία «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό βρίσκει σοβαρή ανταπόκριση».
Τελικά ή αυτοί που τόσα χρόνια διέλυσαν την χώρα μας, αυτοί που στράγγιξαν τις τσέπες του ελληνικού λαού, παίρνοντας του και το τελευταίο ευρώ, οδηγώντας τον στην πλήρη εξαθλίωση, από λύκοι, με το μαγικό ραβδί του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν αρνάκια ή οι διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τέτοιες που δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις αγορές.
«Εθνική συνεννόηση»
«Σαν έτοιμη από καιρό» και ρίχνοντας νερό στο μύλο πιέσεων των αστικών επιτελείων για «εθνική συνεννόηση» του πολιτικού προσωπικού, πάνω στα βασικά τους προτάγματα, εδώ και καιρό, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για συνάντηση Τσίπρα – Σαμαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ζητάει έντονα και επανειλημμένα συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα και συμφωνία «πακέτο» για εκλογές, Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μείωση του χρέους. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης έκρινε ως μόνο εμπόδιο μιας τέτοιας εξέλιξης τις διαφορετικές απόψεις των κομμάτων για το ζήτημα του χρέους, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητη ενέργεια», την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Αντ. Σαμαρά. Το «φύλλο συκής» σε αυτήν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η … «αγωνιστική» του θέση να μείνει το ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ απ’ έξω, ένα ΠΑΣΟΚ, που μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται να είναι έτσι κι αλλιώς «απ’ έξω».
Είχε προηγηθεί η ακόμη πιο «τολμηρή» – και όχι τυχαία – πρόταση Σταθάκη, προς την κυβέρνηση, να ορίσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών (κοντά στην άνοιξη) και να «απεμπλέξει το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Η πρόταση Σταθάκη, που αποσύρθηκε στη συνέχεια, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, αποτέλεσε μια τροχιοδεικτική βολή, με μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες και προκάλεσε έντονες διεργασίες στο αστικό πολιτικό προσωπικό.
Την ανάγκη συναίνεσης έθεσαν συστηματικά και επιτακτικά και άλλα στελέχη της αστικών κομμάτων. Ο Ν. Δένδιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού ακόμα και κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ντ. Μπακογιάννη στην ερώτηση αν μετά από πρόωρες εκλογές και ελλείψει αυτοδυναμιών, ανοίγουν «περιθώρια συνεννόησης μεταξύ NΔ και ΣYPIZA», απάντησε: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο. «Aνάγκα και θεοί πείθονται»… Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, πρότεινε να καλέσει ο πρωθυπουργός τον Αλ. Τσίπρα σε συνάντηση για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Το όφελος από μια συνεννόηση», θα είναι για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα». Τα περί «συναίνεσης» επανέλαβε και ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρ. Ψυχάρης, μετά από μια όχι χωρίς σημασία παραίτηση, αφού είναι γιος του Σταύρου Ψυχάρη ιδιοκτήτη του συγκροτήματος Λαμπράκη. Αντίστοιχες θέσεις έχει εκφράσει κατά καιρούς ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και άλλα στελέχη προερχόμενα απ’ το ΠΑΣΟΚ όπως ο Κρεμαστινός κ.ά. Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης επεσήμανε «την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το θέμα του χρέους».
Φαίνεται λοιπόν πως μπροστά στα αδιέξοδα του συστήματος η «συνεννόηση» «ψήνεται» και αν δεν ευοδωθούν τώρα τα σενάρια για συνεργασία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, είναι χρήσιμα για να στηθούν οι μελλοντικές γέφυρες ανάμεσα στις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης.
Προσγειώνοντας απότομα αυτούς που έχουν αυταπάτες και διαψεύδοντας ελπίδες, άρχισαν από τώρα, με πρώτο τον Γ. Δραγασάκη, να μιλάνε «καμένη γη» που … θα παραλάβουν και που θα τους εμποδίσει να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις των. Ο Α. Μητρόπουλος ακόμη πιο ωμός, δήλωσε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική. Είναι πολύ πιθανό».
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα (συνδικαλιστικό, αυτοδιοικητικό), η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τις μνημονιακές δυνάμεις της συγκυβέρνησης. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η πλειοψηφούσα παράταξη της Ρένας Δούρου πέρασε με τη στήριξη των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ (Σγουρού) και ΝΔ (Κουμουτσάκου) την προώθηση των λεγόμενων «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» (ΚΟΙΝΣΕΠ). Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μαζί το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό για το 2015
Προκύπτει λοιπόν ξεκάθαρα ότι – παρά τις αυταπάτες και τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούν στις εργατικές – λαϊκές συνειδήσεις για μια «κυβέρνηση της Αριστεράς», η πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ καμιά σχέση δεν έχει με την Αριστερά. Για όλες αυτές τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει ο λαός μας, θα λέγαμε «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», ή αλλιώς οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, ενός κόμματος καθορίζονται από τις στρατηγικές του επιλογές που, δεν είναι άλλες από την διάσωση και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, την εξυπηρέτηση των μεγάλων ξένων και εγχώριων οικονομικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, το φόρτωμα των σπασμένων της κρίσης στο μόνιμο υποζύγιο, τον εργαζόμενο λαό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: