Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Η Περιφέρεια Ηπείρου ολοκλήρωσε τις συσκέψεις γιατο Ε.Π. Επισιτιστικής και Υλικής Συνδρομής σε απόρους

Ολοκληρώθηκαν και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου οι συσκέψεις για την προετοιμασία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους 2015- 2020 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στο πλαίσιο των συσκέψεων, που οργάνωσε και υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου σε Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, ενημερώθηκαν οι φορείς για τις κατευθύνσεις που θέτει το Ε.Π., με στόχο την παροχή κοινωνικής φροντίδας και προστασίας σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Με την ολοκλήρωση των συσκέψεων θα διαμορφωθούν Κοινωνικές Συμπράξεις, μια ανά Περιφερειακή Ενότητα, με τη συμμετοχή φορέων της ευρύτερης περιοχής, όπως πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, Μητροπόλεις, Σώματα Ασφαλείας, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με την τελική έγκριση του προγράμματος οι Κοινωνικές Συμπράξεις θα αναλάβουν την υλοποίηση των βασικών πυλώνων της Στρατηγικής του Ε.Π. που είναι: η παροχή υλικής βοήθειας (τρόφιμα, ρουχισμός, είδη καθαρισμού, κ.ά.), συνοδευτικές δράσεις (αντιμετώπιση κοινωνικού αποκλεισμού ή έκτακτων αναγκών, υπηρεσίες κοινωνικοποίησης, κ.ά.), καθώς και τεχνική υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στα Ιωάννινα ενημερώθηκαν εκτεταμένα οι φορείς για τις κατευθύνσεις του Ε.Π.. Όπως εκφράστηκε, η πρότερη εμπειρία με τη λειτουργία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου και τη συνεργασία των φορέων για την στήριξη των ευπαθών ομάδων της περιοχής, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος.

Στους άξονες που θέτει η Περιφέρεια για την εφαρμογή του Ε.Π. και συνολικά των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής αναφέρθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Οδ. Πότσης, Ι. Καραμπίνας και Κ. Σιαράβας. Ο αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κ. Οδυσσέας Πότσης υπογράμμισε το στοίχημα του συντονισμού όλων των φορέων για την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής σε απόρους και ευπαθείς ομάδες. «Ολοκληρώνονται οι συσκέψεις και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες με τη συνδρομή πολλών φορέων, γεγονός άκρως σημαντικό για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στην Ήπειρο. Ζητήματα που εδώ και τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζει καθημερινά η Περιφέρεια με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες ανάλογες δράσεις «, τόνισε

Την ανάγκη ρεαλιστικής καταγραφής των αναγκών και των προβλημάτων, και της συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Εθελοντισμού κ. Ιωάννης Καραμπίνας. «Μαζί θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, με ρεαλιστική ματιά και να συντονιστούμε για να την αντιμετωπίσουμε προς όφελος των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη», υπογράμμισε.

Τη σημασία προσφοράς κοινωνικού έργου σε ευπαθή τμήματα του πληθυσμού, ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, υπογράμμισε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Πολιτισμού και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας. «Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Πολιτεία γίνεται συμπαραστάτης σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Για αυτό πρέπει να συνδράμουμε όλοι και να προσφέρουμε όσο μπορούμε», σημείωσε.

Εκτεταμένη παρουσίαση των πυλώνων του Ε.Π. έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Καμπούρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Μητρόπολης Ιωαννίνων, των Δήμων Ζίτσας (με παρουσία του Δημάρχου κ. Μ. Πλιάκου), Β. Τζουμέρκων και Κόνιτσας, της VIIIης Μεραρχίας, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του Ε.Ε.Σ., ΑμεΑ, του Συλλόγου Πολυτέκνων, κ.ά. Την συμμετοχή τους στη Σύμπραξη δήλωσαν επίσης οι Δήμοι Ιωαννιτών, Μετσόβου, Δωδώνης Ζαγορίου και Πωγωνίου.

Στις Βρυξέλλες η Περιφέρεια για το έργο «VERSO»

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, γνωστή και ως «Open Days» στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου «VERSO» (Volunteers for European Employment), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος INTERREG IVC.

Το «workshop» που οργανώθηκε είχε μεγάλη προσέλευση, και οι συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και τις πρακτικές εθελοντισμού που συμπεριελήφθησαν στον Οδηγό Καλών Πρακτικών που συντάχθηκε για την ολοκλήρωση του έργου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ως εταίρος του έργου γνωστοποίησε τις δραστηριότητές της αναφορικά με τον εθελοντισμό και τον σχεδιασμό της για την υλοποίηση επιπλέον δράσεων, όπως προέκυψαν από την εμπειρία που απέκτησε κατά τη διάρκεια του έργου. Ήδη εκπονείται μελέτη βιωσιμότητας για την ανάπτυξη μιας καινοτομικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και την «Κιβωτό του Κόσμου».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: