Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Image

Από την τελευταία σελίδα των ΝΕΩΝ, φύλλο 4 Σεπτέμβρης 1999…

Διάφορα

Ανάστατος ο εμπορικός κόσμος της πόλης με την εμποροπανήγυρη.  Κύριο πρόβλημα η οικονομική καχεξία που υπάρχει στην τοπική αγορά, που διανθίζεται με το κλείσιμο του κεντρικού δρόμου, την απόφαση να γίνει εκ των υστέρων, την βρωμιά κ.ά. πολλά.

Οι επιβάτες από Αθήνα για Φιλιάτες και επαρχία Φιλιατών, να μετακομίζονται  μέχρι την πόλη των Φιλιατών, και όχι να εγκαταλείπονται στην Ηγουμενίτσα με συνέπεια να πληρώνουν ταξί από Ηγουμενίτσα επιβαρύνοντας το εισιτήριο κατά 3500 δραχμές.     Γιώργος Στρουγγάρης

ΣΗΜ. ΣΥΝ. Το ίδιο συμβαίνει και με το Αθηνών μέσω Μουργκάνας. Εγκαταλείπει  τους επιβάτες στο Τυροκομείο και δεν τους φέρνει στο Φιλιάτι στο πρακτορείο που είναι υποχρεωμένο. Όλα αυτά είναι στο χέρι του Νομάρχη να τα ρυθμίσει:

 

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θερμά συγχαρητήρια στους παρακάτω νέους μας που μάθαμε ότι πέτυχαν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές. Όσους ξεχάσαμε, συγνώμη, ας μας ενημερώσουν να επανορθωθούμε:

1.Βασιλείου Βασιλική, Μαθηματικό Ιωαννίνων 2.Κορομηλάς Αναστάσιος, θεολογίας θεσσαλονίκης, 3. Κούλα Μαρία, Ψυχολογία Θεσσαλονίκης, 

4. Κώτσιας Μάριος, Δημόσιας Υγείας ΤΕΙ Αθηνών, 5. Mίγκος Αθανάσιος, Λογιστική ΤΕΙ Λάρισας, 6. Μίγκου Μελίνα, Οικονομικών Επιστ.
Θεσσαλονίκη, 7. Μίγκου Παναγιώτα-Λητώ, Βαλκανικών-Σλαβικών Σπουδών
Θεσσαλονίκη, 8. Μπέλλου Χριστίνα, Λογιστική ΤΕΙ Κοζάνης, 9. Νάτση Ειρήνη
Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Λάρισας, 10. Ντελής Ραφαήλ, Θεολογία Θεσσαλονίκης, 11. Ντούτση Ειρήνη, Κοιν. Εργασίας ΤΕΙ Αθήνας, 12. Ξούρα Παναγιώτα, κοιν. Εργασίας ΤΕΙ Πατρών, 13. Πάκας Αδαμος, θεολογία Θεσσαλονίκης, 14. Παπαφωτίου Φώτιος, Επιστήμης-Τεχνολογίας Ιωαννίνων, 15. Σιούτης AνδρέαςΕφαρμ. Μαθηματικών Ηρακλείου, 16. Σκεύη Σοφία, Οικον. Επιστημών Πάτρας 17. Σπύρου Αθανάσιος, Επιστ.-Τεχνολογίας Ιωαννίνων, 18. Σοροβάκου Βασιλική, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 19. Τζάνη Φανή, Ζωικής παραγωγής ΤΕΙ Κοζάνης.

 

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΏΝ

          Αγαπητοί μου. Βρήκα την εφημερίδα σας να με περιμένει και ένοιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση, μαθαίνοντας νέα της ξεχωριστής πατρίδας. Έχουμε να επικοινωνήσουμε πολύ καιρό και χάρηκα που έμαθα νέα σας , έστω και κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν σας ξέχασα όμως. Τα συγχαρητήρια μου για την εφημερίδα που ξεκινήσατε, είναι λίγο, ο αγώνας σας όμως δικαιώνεται απ’ ότι είδα. Καλή αρχή και να συνεχίσετε αυτή την τόση ωραία προσπάθεια με τον ίδιο ζήλο. Λούλα – Σέρρες

ΣΗΜ. ΣΥΝΤ. «Σου στέλνω μήλο σέπεται, κυδώνι μαραγκιέται, μα ο καλός ο λόγος σου, Λούλα μας, τον κόπο μας μετριάζει».

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Τσούγκρη, από την Γερμανία για τις ευχές του.

Επίσης ευχαριστούμε τον Κώστα Βρακά, στο μακρινό Βέλγιο, για ότι έκανε για μας.

Μαυρομίχαλε θα την πάρεις τη φημερίδα, δίχως κολίντρα, αφού στα περνούνε στο κουμάρι. Σαν πας σιντίλα μόλογα κανά χαμπέρι και για τε μας τη φτώχεια.

 

6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο

«Η Ήπειρος είναι η πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδας και αυτό η πολιτεία έχει υποχρέωση να το ανατρέψει γιατί οι Ηπειρώτες με την κάθε είδους προσφορά τους, που δεν μετριέται σε μέγεθος και ποσότητα, έχουν πλουτίσει την Ελλάδα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος. Ακόμη χειροκροτούμε.

 

ΛΑΘΟΣ

Που κάποιοι πρώην εργαζόμενοι στο Δήμο, έ­μειναν απέξω, χωρίς να ληφθούν κοινωνικά κρι­τήρια. Κάποιοι μάλιστα δούλευαν και 5 χρόνια μερικοί χωρίς ασφάλεια. Κρίμα, γιατί ο Δήμαρχος έλεγε προεκλογικά ότι πρώτα θα προτιμηθούν οι «γκάγκαροι» Φιλιαταίοι. –ΛΑΛΑΚΗΣ-

 

Ευθιξία Αντιδημάρχου

Αγαπητοί φίλοι, συ­ντάκτες

Στο τελευταίο φύλλο της αγαπητής μας εφημε­ρίδας «Τα Νέα της επαρ­χίας Φιλιατών», αναφέ­ρεστε και καλά κάνετε, εκτός των άλλων και σε ένα θέμα που το Δημοτι­κό Συμβούλιο ασχολήθη­κε από τις πρώτες του συνεδριάσεις.

Και αναφέρομαι βέ­βαια στο σοβαρό θέμα της δημιουργίας Αθλητι­κού Οργανισμού στο Δή­μο Φιλιατών. Περισσό­τερο για την ενημέρωση των δημοτών μας και λι­γότερο για την αποκατά­σταση της αλήθειας, 8έ-λω να πληροφορήσω για τις ενέργειες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το καυτό θέμα.

Το Δημοτικό Συμβού­λιο, μετά από δική μου εισήγηση, εδώ και τρεις μήνες περίπου, ψήφισε ομόφωνα τον αθλητικό οργανισμό του Δήμου. Μετά από αυτό, όπως 8α ξέρετε, υπάρχουν ορι­σμένες χρονοβόρες δια­δικασίες, οι οποίες ολο­κληρώθηκαν και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέ­ση να πληροφορήσω τους δημότες ότι ήδη ο Οργανισμός δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στο Φ.Ε.Κ. 1286Β.

Αναμένομαι αυτές τις μέρες και την τυπική έ­γκριση της απόφασης για την δημιουργία του Ορ­γανισμού από την Περι­φέρεια και στη συνέχεια το Δ.Σ. με απόφαση του θα ορίσει Διοικητικό Συμ­βούλιο που θα αναλάβει όλη την ευθύνη και ορ­γάνωση των αθλητικών δραστηριοτήτων στον τόπο μας.

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

Ο Αντιδήμαρχος

Παναγιώτης Σωτηρίου

 

Συνοριακών Φρουρών

Α. Στεγαστικό: Τελικά ήταν καλή ιδέα να αγορασθεί οικόπεδο εκτός πόλης, να διαμορφωθεί κατάλληλα και με λυόμενες ποιοτικές κατασκευές να λύσει τα προβλήματά του σώματος, αλλά και της πόλης, που έχει μετατραπεί σε στρατώνα.

Β. Οργανωτικό: Να βρεθεί λύση ώστε το τμήμα Λιά να μην ξοδεύει τη μισή προμήθεια καυσίμων στο δρόμο για προμήθεια…

Γ. Γενικά: Να μην επιτρέπεται να κουβαλούν οι φρουροί μαζί τους αντίκες… Γιατί κάποιος μας είπε ότι είδε πιστόλι του 1903.

Δ. Ευχαριστήρια επιστολή από τον πάρεδρο Βαβουρίου προς το τμήμα συνοριακών Λιά λάβαμε. Στην επιστολή ο κ. πάρεδρος ευχαριστεί το τμήμα Λιά για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα.

Περίθαλψη ΙΚΑ

Νοσεί στην πόλη μας και πλήθος οι διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων . Από το ωράριο της γιατρού μέχρι… όλα!! Η επιτροπή εκεί στην Ηγουμενίτσα τι κάνει; Μπορεί  μια γιατρός με αυτό το ωράριο που πληρώνουν να ανταποκριθεί; Ελέγχουν την παρεχόμενη περίθαλψη; Το Εργατικό Κέντρο τι λέει; 

Κοκκινιά

Είδαμε το πανέμορ­φο δημοτικό σχολείο Κοκκινιάς σε άθλια κα­τάσταση.

Η ετοιμόρροπη στέ­γη είναι επικίνδυνη α­κόμη και για τις νυχτε­ρίδες που μένουν μέσα. Κι όμως θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα για όλα τα σχολεία των χωριών μας να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα επισκευής, για να παί­ξουν το ρόλο πολιτι­στικών κέντρων κ.λπ.

Εκτελούμενα έργα του Δήμου Φιλιατών

1. Τσιμεντόστρωση  εσωτερικών  δρόμων Δ.Δ.
Πλαισίου, προϋπ. 2.000.000 δρχ.

2. Ηλεκτροφωτισμός δρόμου προς Φιλιάτες Δ.Δ. Πλαισίου, προϋπ. 2.543.697 δρχ.

3. Αποκατάσταση-ανάδειξη παλαιού επαρχείου, προ­ϋπ. 18.011.461 δρχ.

4. Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, προϋπ. 5.932.804 δρχ.                          5. Δρόμος και ομβροδεξαμενή Δ. Δ. Κρυονερίου, προ­ϋπ. 21.000.000 δρχ.

6. Ύδρευση κοινοτήτων Α.Σ. Ορεινού (Μαλούνι, Μηλέα, Γαρδίκι), προϋπ. 60.202.084 δρχ.

7. Κατασκευή παγίδας στη θέση Γέφυρα Κώτσικας, προϋπ. 2.350.000 δρχ.

8. Επίστρωση-επένδυση ομβροδεξαμενής στη θέση Λιβάδι-Καστρί, προϋπ. 5.000.000 δρχ.

9. Αποπεράτωση εργασιών κατασκευής στέγης δημο­τικού σχολείου Δ.Δ. Αετού, προϋπ. 1.440.679 δρχ.

10.  Αποχέτευση περιοχής παλιών σφαγείων, προϋπ. 7.225.347 δρχ.

11. Κατασκευή γηπέδου μπάσκετ Δ.Δ. Κεραμίτσας, προϋπ. 3.200.000 δρχ.

12. Πλακόστρωση πλατείας Αγίου Νικολάου (Αμπελώνα)-κατασκευή αναψυκτηρίου του ΟΤΑ Δήμου Φιλιατών, προϋπ. 2.975.000 δρχ.

13. Παραλλαγή δρόμου από Παραγιάννη μέχρι γέφυρα Παπακωστατικα (Δ.Δ. Μηλέας), προϋπ. 1.842.300 δρχ.

14. Ανάπλαση-διαμόρφωση πλατείας Δ.Δ. Φοινικίου, Δ.Δ. Πλαισίου και παλαιού σχολείου Δ.Δ Φανερωμένης, προϋπ. 25.423.729 δρχ.

15. Τσιμεντοστρώσεις στα Δ.Δ. Βρυσέλλας, Τρικόρυφου, Γηρομερίου και Σιδερής, προϋπ. 9.992.948 δρχ·

16. Τσιμεντοστρώσεις δρόμων έδρας Δήμου Φιλιατών, προϋπ. 9.998.376 δρχ.

17.  Διακοινοτική οδοποιία Μουργκάνας (Αμπελώνα, Άγιος Νικόλαος, Κερασοχώρι, Μαυρονέρι), προϋπ. 67.796.610 δρχ.

18.  Τοποθέτηση τηλεοπτικών αναμεταδοτών Δ.Δ. Γηρομερίου, προϋπ. 9. 417.580 δρχ.

19. Κατασκευή δικτύου Δ.Δ. Κρυονερίου, προϋπ. 1.500.000 δρχ.

20. Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δ.Δ. Κάτω Ξεχώρου, προϋπ. 1.200.000 δρχ.

21. Καλλιέργεια νερού στο Δ.Δ. Τσαμαντά, προϋπ. 850.000 δρχ.

ΣΗΜ. ΣΥΝΤ.: Επιτέλους «εγένετο φως» και ο Δήμος Φιλιατών μας έστειλε «δελτίο τύπον», τέσσερις μήνες με­τά την έναρξη της κυκλοφορίας μας και αφού γίναμε «κα­κοί» γι’ αυτό. Κάθε αρχή και δύσκολη και η αρχή το ήμισυ του παντός…

Ιχθυόσκαλα Σαγιάδας

Οι ψαράδες μας δεν έχουν κτίριο να στεγά­σουν τα επαγγελματικά τους ψυγεία. Αναγκάστη­καν να τα πάρουν στα σπίτια τους, μετά την κα­τεδάφιση του ιδιωτικού κτιρίου που στεγάζονταν μέχρι τώρα. Οι προσπά­θειες τους, στράφηκαν στην αγορά λυόμενης κα­τασκευής, μιας και στο Σκάλωμα δεν βρήκαν κτίριο. Όμως συνάντησαν την μειωμένη έως αρνητική στάση των τοπικών ιθυνόντων. Δημαρχείο Σαγιάδας και Λιμενικό Ταμείο, πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα που αφορά όχι μόνο τους ψαράδες, αλλά και τους καταναλωτές.

Εκκλησιαστικά

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του Δεσπότη για την περιοχή είναι ότι δεν μας απάντησε τέσσερις μή­νες τώρα, σε σχόλια μας. Έχει όμως προβλήματα πολ­λά στην Πάργα και δεν ευκαιρεί να ασχοληθεί με εμάς. Εκεί, η συμπεριφορά του, οδηγεί τους κατοίκους να τον κηρύξουν πρόσωπο ανεπιθύμητο στην πόλη τους. Τα καλά και συμφέροντα τες ψυχές ημών Δέσποτα. Η πολιτεία έχει φροντίσει για τα οικονομικά σας, προ­κειμένου να αφοσιωθείτε ανεμπόδιστα στο έργο σας. Το οποίο βέβαια δεν βλέπουμε.

Τα νέα του κυνηγού

Με επιτυχίες ξεκίνησαν οι κυνηγοί μας, την κυνηγετική πε­ρίοδο. Την πρώτη μέρα ειδικά α­λίμονο στα γουρούνια

Επιτυχία είχαν και στην πά­ταξη της λαθροθηρίας, αφού και λαθροθήρες συλλάβανε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Φιλιατών, παρα­καλεί όλα τα μέλη του να ενδιαφερθούν για την έκδοση άδειας θήρας τους, για την κυνηγετική περίοδο 1999-2000.

Επίσης, τους παρακαλεί να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν τους νόμους του κράτους περί θήρας, να προ­στατεύουν την φύση και την πανίδα της περιοχής μας, να καταγγέλλουν κάθε παράνομη θήρα που γίνεται από κά­ποιους ασυνείδητους κυνηγούς. Πρέπει, επιτέλους να γί­νει προσπάθεια από όλους μας για το καλό όλων μας. Το Δ.Σ. σας εύχεται καλή κυνηγετική περίοδο και καλά κυνή­για σε όλους σας.

Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους του Δασονομείου Φιλιατών για την βοήθεια που μας προσφέρουν και την καλή συνεργασία που υπάρχει με τον Κυνηγετικό Σύλλογο μας. -Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Λιαμίρας-

Η μνήμη των παιδιών και το παράπονό τους

Πολύ θυμητικό έχουν τα παιδιά που παίζανε στην κάτω πλατέα του Φιλιατιού. Από πέρυσι, και πρόπερσι θυμότανε το σιντριβάνι με τις χρωματιστές λάμπες που σχηματίζοντας σαν χρωματιστό δέντρο και εφέτος τους έλειπε. Δεν δουλεύει το σιντριβάνι και τα παιδιά ρωτούσαν με παράπονο τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους γιατί δεν πετά νερό το σιντριβάνι ψηλά, και οι παππούδες απαντούσαν:

«Δεν πετά το σιντριβάνι νερό, διότι άλλαξε το αφεντικό. Δουλεύει τώρα με μυαλό, για να φτιάξει καλό νοικοκυριό». Τα παιδιά που δεν ξε­χνούν στους παππούδες απαντούν: «Το σιντριβάνι αν κοστίζει όμως πά­ντα μας δροσίζει». Όσο ασήμαντο το θεωρεί κανείς αυτό είναι εντούτοις σημαντικό. Τα παιδάκια που ήρθαν διακοπές από Αθήνα, Γερμανία και αλλού, κάνανε χρυσές παρέες με τα ντόπια και η πλατεία γέμιζε ζωή, χαρά και ομορφιά. Τι καλύτερο να ευχαρι­στεί τους παππούδες. Ας ελπίσουμε να το προσέξει αυτό η Δημοτική Αρχή.   -Σοροβάκος Σταύρος-

 

ΠΕΡΙ… ΗΓΕΤΙΚΑ

Περιήγηση στα τοπικά πολιτιστικά και μη δρώμενα, από τον Μπου – και – Βιλ.

«Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια τους πάτησε το τρένο». Στο 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο.

Ανύπαρκτοι του «υπαρκτού» στο συνέδριο. Μόνο στο Φιλιάτι πήγαν να πουλήσουν «μαγκιά» αλλά έπεσαν πάνω στον νταή.

Κάτι ήξερε και τους έγραψε στα αρχεία του ο Μιτρόχιν.

Ποιος σύνεδρος από το Φιλιάτι ρωτούσε τι είναι το «στρογγυλό τραπέζι;»

Το χωρίς γωνίες σύντροφε και όχι για τσιμπούσι.

Καλοταϊσμένο το άλογο του Μπραϊμη που μας πατά. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά αυτό το βάρος που μας πλακώνει,

Δεν ξέρω αν κολλάει εδώ το «πονάω αλλά μ’ αρέσει». Αν ήταν φοράδα ίσως…

Ποιος είπε ότι δεν είναι πολιτισμός να κουβαλάς καρέκλες και να μοιράζεις φασολάδα;

Και στα δένδρα τη «μαϊμού» να κάνεις, κι αυτό πολιτισμός είναι.

Πλήθος σπουδαστών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σπεύδουν στο Ωδείο Φιλιατών, μετά την αναβάθμισή του.

Επιτέλους! Θα σταματήσουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας για σπουδές στην Ουγκάντα. Τώρα, αν θα μείνουν άνεργοι οι Ουγκαντέζοι δάσκαλοι, αυτό είναι άλλο καπέλο.

Στο κάτω κάτω της γραφής, ούτε την κοινωνική μας ευαισθησία έχουν, ούτε την πολιτική μας βούληση.

Με το «γυρίζουμε σελίδα» μήπως εννοούσε προς τα πίσω;

Αυστριακό πρότυπο (με λίγο Πακιστάν, αρκετή Τσετσενία, και πολύ Ουγκάντα).

Έρχεται το 3ο πακέτο και όπως δείχνουν τα πράγματα θα γίνει της Μουργκάνας το κάγκελο.

Κάποιοι στο Φιλιάτι δεν έκλειναν μάτι με τους σεισμούς. Με τις ρωγμές που έχει μπορούσε να πέσει. Τελικά, κρατάει το τείχος της απομόνωσης.

«Βάστα Ρόμμελ»            

Λιμάνι στο Φιλιάτι

Ενώ οι προτάσεις και οι μελέτες συνεχίζονται, υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη διαβουλεύονται για την θέση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Φιλιατών. Κατά πληροφορίες των «Νέων της Επαρχίας Φιλιατών», διερευνώνται οι προθέ­σεις παλαίμαχου δημοσιογράφου-εκδότη από την Μουργκάνα. Του καταλογίζεται όμως αρ­νητικά, παλαιότερη τοποθέτηση του να γίνει νοσοκομείο στην «Λίμνη» Μουργκάνας.

 

 

Advertisement

Comments on: "Τα ΝΕΑ πάλιωσαν και θυμούνται…" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: