Του Θεόδωρου Μ. Κώτσιου
Η Πλεσιβίτσα -σήμερα Πλαίσιο- ένα από τα πολλά, όμορφα, χωριά του νομού Θεσπρωτίας, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων, προς την πλευρά του Ιονίου Πελάγους, κοντά στη Σαγιάδα. Μόλις μισή ώρα απόσταση τη χωρίζει από τη Βόρειο Ήπειρο. Από την Ηγουμενίτσα και τους Φιλιάτες απέχει αντίστοιχα 30 και 10 χιλιόμετρα και ο δρόμος της είναι ασφαλτοστρωμένος και γραφικός.
Σιγοπερπατώντας ο επισκέπτης στους δώδεκα αλληλοδιαδεχόμενους μαχαλάδες της Πλεσιβίτσας, θα συναντήσει οικοδομές, δίπατες και τρίπατες, με μεγάλα αγκωνάρια στις τέσσερις πλευρές, πόρτες και παραθύρια αψιδωτά με πέτρες πελεκητές, τζάκια με σχήματα καλλιτεχνικά, απομεινάρια βυρσοδεψείων, ταπητουργείων και τσαρουχάδικων και «γκαντούνια» κλωθογυριστά.
Στο κοινοτικό γραφείο, θα δει, σε φωτογραφίες, γόνους παλιούς της ακριτικής αυτής γωνιάς, που ετίμησαν και ελάμπρυναν τον τόπο, καταλαμβάνοντας θέσεις ύπατες στον αγώνα της λευτεριάς, στο Πατριαρχείο της Πόλης, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο Πανεπιστήμιο και στην έρευνα. Ακόμα, περιδιαβάζοντας τα σοκάκια της, θα βρει σημάδια από το πέρασμα του πατρο-Κοσμά του Αιτωλού, θα κάνει το σταυρό του σε δέκα εκκλησίες και για ώρα θα περιεργαστεί τον κεντρικό ναό του Προφήτη Ηλία, στην κορφή ενός λοφίσκου «φυτρωμένου» στο κέντρο της κωμόπολης, θα θαυμάσει, έπειτα, το μεγάλο καλντερίμι και τα άλλα μικρότερα, κάθετα και παράλληλα, κι αν έχει το κουράγιο να ανέβει στο μικρό οροπέδιο της Αμπολιάνας, θα βρεθεί μπροστά στον ιστορικό πλάτανο, που όπως λέγεται, ο Αλής πρόσταξε με κρασί να τον ποτίζουνε.
Και εφόσον ο οδοιπόρος είναι οπλισμένος με υπομονή και περπατήσει ορισμένα μονοπάτια ανηφορικά, αυτά θα τον οδηγήσουν στις Γράβες του Μπέκου, όπου οι προγονοί μας είχανε στήσει παράνομο νομισματοκοπείο, και με την πράξη τους αυτή προξένησαν πληθωριστικά ρήγματα στην οικονομία της τότε αυτοκρατορίας, πράγμα που εξόργισε την Υψηλή Πόλη και με εντολή της ο Τεπελενλής, έβαλε τα «λαγωνικά» του και ανακάλυψαν τα «γενόμενα» και το ασκέρι του, με τον ίδιο αρχηγό, κατάκαψε την κοινότητα και με τρόπο σατανικό, στη συνέχεια, απήγαγε την πανέμορφη παιδίσκη. τη μετέπειτα Κυρά-Βασιλική.
Σήμερα, το Πλαίσιο έχει χαρακτηριστεί οικισμός παραδοσιακός. Τώρα που τα πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν και παίρνουν και κάνουν τα ονείρατα πραγματικότητες, καλό θα ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής να συντάξει σχέδιο και να προωθήσει την έγκριση του, για μια ευρύτερη αναμόρφωση της Πλεσιβίτσας. Ένα σχέδιο, που με την εφαρμογή του, να αναπαλαιωθούν ένα από τα πολλά λειτουρβιά, ένα από τα πολλά
βυρσοδεψία, ένα από τα πολλά ταπητουργεία, ένα από τα πολλά τσαρουχάδικα.
Ένα σχέδιο, που με την εφαρμογή του, να αναστηλωθούν το αρχοντικό της Κυρά-Βασιλικής, το Χάνι το ατέλειωτο, το Παρθεναγωγείο, το σπίτι του Λίτρη, οι σταυροί που έστησε ο Πατρο-Κοσμάς, ένας από τους τόσους βυρούς που ύμνησε με τα ποιήματα του ο Ευαγγελίδης. Ένα σχέδιο, που με την εφαρμογή του, να συντηρηθούν τα καλντερίμια και οι λάντζες και οι πόρτες οι αψιδωτές και τα παραθύρια τα ιδιότυπα και οι επτά βρύσες οι πέτρινες και οι λούτσες και οι κορίτες. Έτσι το χωριό, με τις δέκα εκκλησιές και τους δώδεκα μαχαλάδες, θα γίνει πρότυπο, όχι μόνο στη Βαλκανική, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στον κόσμο ολόκληρο. Ένα υπόδειγμα, πόλος έλξης και τουρισμού, που θα μαρτυράει με νοσταλγία στις ερχόμενες γενιές έναν πολιτισμό που άνθισε, που πέρασε, που χάθηκε, που δεν υπάρχει πια.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να συμβουλέψω όλους τους Θεσπρωτούς, καθώς και τους Ηπειρώτες που ταξιδεύουν σε κείνα τα μέρη, αλλά και τους τουρίστες γενικότερα, να κάνουν τον κόπο και να φτάσουν με τα αυτοκίνητα τους ως το παλιό αρχοντοχώρι, το ΠΛΑΙΣΙΟ, παλιά ΠΛΕΣΙΒΙΤΣΑ. Με όσα θα δουν και θα ακούσουν από τη δημογεροντία του, το τονίζω θα αποζημιωθούν και με το παραπάνω, αφού θα καταφέρουν να μεταφερθούν έστω και για λίγο, σε κόσμους αλλοτινούς, παραμυθένιους.
ΣΗΜ. ΣΥΝΤ. Τέτοια κείμενα θέλουμε από όλα τα χωριά της επαρχίας.
Comments on: "ΠΛΑΙΣΙΟ – ΠΑΛΙΑ ΠΛΕΣΙΒΙΤΣΑ" (1)
Reblogged στις ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ.