Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


     

                        Image                      του Πέτρου Μίντζα

Αφορμή για να καταπιαστώ για μία φορά ακόμα με το μείζον ζήτημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στάθηκαν τα αρνητικά σχόλια συντοπίτη, που διάβασα στην ιστοσελίδα «Τα Νέα των Φιλιατών». Ο οποίος αντιτίθεται στην εγκατάσταση και λειτουργία μικρού Υδροηλεκτρικού (ΜΥΗΕ ΚΑΛΑΜΑΣ), εγκατεστημένης ισχύος 5,8 MW, επί του ποταμού Καλαμά, στα διοικητικά όρια των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών και συγκεκριμένα στη θέση Αβαρίτσα.

Για το θέμα αυτό οι δύο όμοροι Δήμοι, πήραν πρόσφατα αντίθετες αποφάσεις, αφού ο Δήμος Φιλιατών γνωμοδότησε αρνητικά, ενώ ο Δήμος Σουλίου θετικά υπό προϋποθέσεις. Πάντως η εκ προοιμίου αρνητική στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, προκάλεσε αίσθηση σε πάρα πολλούς Δημότες. Θέλω να πιστεύω ότι η άρνηση του Δήμου να γνωμοδοτήσει θετικά, οφείλεται στο έλλειμμα ενημέρωσης και δεν υποκρύπτει κάποια πολιτική σκοπιμότητα.  

Η διαμάχη αυτή, εμένα προσωπικά μου θυμίζει τον Σέρβο προμηθέα του ηλεκτρισμού Νίκολα Τέσλα.

Ο Τέσλα, που ζούσε στην Αμερική, ήταν Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Είναι αυτός που οδήγησε την ανθρωπότητα στην εποχή του ηλεκτρισμού και συκοφαντήθηκε-σπιλώθηκε όσο κανένας άλλος από τα κατεστημένα οικονομικά και βιομηχανικά συμφέροντα εκείνης της εποχής. Επειδή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τη μεταφορά υψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα νέα συστήματα από το εργοστάσιο στο Μπάφαλο μέχρι τη Νέα Υόρκη. Τότε ξεσηκώθηκαν κάποιοι λέγοντας στον κόσμο ότι το τριφασικό ρεύμα είναι πολύ επικίνδυνο. Μάλιστα για να αποδείξουν του λόγου το αληθές, πήραν σκυλιά στα οποία προκαλούσαν ηλεκτροπληξία και τα σκότωναν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων.

Αν δεν έμπαινε σε εφαρμογή το σχέδιο του κορυφαίου επιστήμονα του ηλεκτρισμού, θα θέλαμε κάτω από κάθε οικοδομικό τετράγωνο ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού. Ευτυχώς όμως που το σχέδιο εφαρμόστηκε και ο ηλεκτρισμός σήμερα μεταφέρεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αφού η χώρα μας τροφοδοτείτε με ηλεκτρική ενέργεια από τις γειτονικές χώρες.

Το ίδιο συμβαίνει και στη μικρή Θεσπρωτία τα τελευταία χρόνια.

Ζούμε κυριολεκτικά σε έναν παραλογισμό. Μία μικρή μειοψηφία -κανένας δεν ξέρει ποιος τη βάζει και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί- βάλθηκε να μας γυρίσει στην εποχή του λυχναριού και της λάμπας πετρελαίου. Επεμβαίνει με όποιον τρόπο μπορεί, προκειμένου να εμποδίσει κάθε προσπάθεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από υδροηλεκτρικά φράγματα. Θέτοντας θέμα βιοσιμότητας της χλωρίδας. Λες και ο τόπος μας, έχει έλλειψη από Πλατάνια.

Υπενθυμίζω, ότι η περιοχή μας έχει μεγάλη έλλειψη από ανθρώπους και όχι από δέντρα. Για να κρατήσουμε τους λίγους εναπομείναντες κατοίκους στον τόπο μας. Θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι προκειμένου να γίνουν αναπτυξιακά έργα και όχι να τα διώχνουμε, όπως συνέβη με το φυσικό αέριο.

 Οφείλουμε άπαντες να συμβάλουμε σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, ακόμα κι αν από μία επένδυση, δημιουργηθεί μισή θέση εργασίας. 

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παράξει ηλεκτρισμό από καθαρές πηγές (ήλιος, νερό, αέρας) που δεν μολύνουν το περιβάλλον, όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης. Και συνάμα να εξοικονομήσει τεράστια ποσά συναλλάγματος.

Προτρέπω τον εν λόγω συντοπίτη να πάει μια βόλτα στη Νορβηγία, η οποία ως γνωστό, παράγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, δεν χρησιμοποίει όμως ούτε σταγόνα για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Και παράγει σχεδόν το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας, από το νερό, τον αέρα και τον ήλιο. Είναι κορόιδα αυτοί κι εμείς οι έξυπνοι;

Δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να έχω υπεύθυνη γνώμη. Για να έχεις γνώμη, έλεγε ο Πλάτων, πρέπει να έχεις γνώση. Αλλά επαναλαμβάνω, οι ξένοι που έχουν καλύτερη πρόοδο από εμάς, δεν ξέρουν κάτι παραπάνω από κάποιους δικούς μας, που παριστάνουν τους οικολόγους και τους παντογνώστες;

Η θετική γνωμοδότηση του Δήμου Παραμυθιάς θεωρώ πως είναι πέρα για πέρα σωστή. Ευχής έργον θα ήταν, η Περιφέρεια να φροντίσει το συντομότερο δυνατό να ενημερώσει από κοινού με την εταιρεία τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας και ο λαός, ότι είναι αυτό που μπορεί να συμβάλει για να βγούμε από την οικονομική κρίση, είναι καλοδεχούμενο. Αρκεί όμως, αυτό να γίνει με καθαρούς όρους και σύμφωνα με τους κανόνες και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.      

  Αναρωτιέμαι, οι μη βολεμένοι που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, τι κάνουν; Γιατί επιτρέπουν στους ελάχιστους βολεμένους να τους καθορίζουν τις τύχες τους;

Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά. Εκείνοι που θέλουν να τον γυρίσουν πίσω, ας μείνουν μόνοι τους και απομονωμένοι!

Comments on: "Ο τόπος μας έχει έλλειψη από ανθρώπους και όχι από πλατάνια" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: