Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 Image

Η εφημερίδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨  πρωτοκυκλοφόρησε πριν 14 χρόνια- πιστεύοντας λοιπόν ότι πάλιωσε θεωρεί ότι αυτά που γράφτηκαν στα φύλλα της αποτελούν αναμνήσεις για τους παλιούς & ιστορία για τους νέους. Γι’αυτό, θα δημοσιεύουμε κατά καιρούς κομμάτια κι αποσπάσματα, από τα παλιότερα φύλλα της εφημερίδας:               

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ  1      ΙΟΥΝΙΟΣ 1999

(από την 8η σελίδα)

Τα δρομολογημένα

            Εκτός από τα ουσιαστικά προβλήματα της συνένωσης, της οργάνωσης και της προοπτικής του νέου Δήμου,, υπάρχουν και τα «δρομολογημένα» έργα που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Αυτά είναι:

Συντόμευση δρόμου Ηγουμενίτσας. Συντόμευση δρόμου Ιωαννίνων.

Συντόμευση δρόμου Σαγιάδας. Διάθεση οικοπέδων. Ξενώνας. Κλειστό Γυμναστήριο. Γηροκομείο. Βιολογικός. Κιν/τρο Δάλλα. Αξιοποίηση κτιρίου Ζούλα. Σχολή ΟΑΕΔ. Σφαγεία, αποπεράτωση. Αποχέτευση (δαπανήθηκαν κάποια εκατομμύρια και βρωμάει). Αναπαλαιώσεις: Επαρχείου – Δημαρχείου.

Αν ξεχάσαμε κανένα, γράψτε μας. Αν πάλι βάλαμε παραπανήσια, εκμεταλλευτείτε την εξυπνάδα μας. Αυτά για τα «δρομολογημένα» της έδρας του Δήμου. Στο άλλο φύλλο τα δρομολογημένα στα χωριά μας.

 

Το Μοναστήρι του Γηρομερίου

Παράδειγμα προς μίμηση για το τι μπορεί να κάνει ο ζήλος και η θέληση, αποτελεί το έργο που έχει γίνει στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς. Είναι καιρός να ανασκουμπωθούν οι εκκλησιαστικοί φορείς της Επαρχίας, για να δουν τι μπορούν να κάνουν στην περιοχή τους. «Δόξα τω πίστω», κληροδοτήματα και περιουσία έχουν. Ζήλος και θέληση χρειάζετε.

Ο Σεβασμιότατος, ας κάνει μια κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση. Η διοικητική δομή της εκκλησίας μας, του δίνει το προβάδισμα και την ευθύνη. Η εκκλησία και η περιοχή, έχουν ανάγκη της προσπάθειας. Είναι κρίμα να βλέπεις σπίτια και καταστήματα – δωρεές στην εκκλησία υπό κατάρρευση, όπως βλέπουμε εμείς κάθε μέρα απέναντι από τα γραφεία της εφημερίδας μας.

Οι νέοι ακρίτες

            Ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά από τρίμηνη εκπαίδευση, οι φρουροί των συνόρων μας. Στην επαρχία μας, δημιουργήθηκαν δύο τμήματα: των Φιλιατών με δύναμη 120 φρουρών και του Λιά με δύναμη 80. Στόχος τους η εμπέδωση της ασφάλειας και η πάταξη κάθε είδους παράνομης συναλλαγής και δράσης στην παραμεθόριο. Με πίστη ότι φρουρούν τα χώματα της Πατρίδας και την ασφάλεια και περιουσία των κατοίκων της, ευελπιστούμε ότι θα φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα. Η παραμονή τους στην ιδιαίτερη πατρίδα, μιας και οι περισσότεροι κατάγονται από εδώ, θα δώσει ώθηση στην μαραζωμένη τοπική αγορά. Σιδεροκέφαλοι. 

Λιμάνι στο Φιλιάτι

            Είναι απαραίτητο να γίνει λιμάνι στο Φιλιάτι. Παραλία έχει. Όποιος μπορεί να στηρίξει την υπόθεση, ας καταρτίσει μελέτη. Αν έχει «δοκτορά», ο συντάκτης, ακόμη καλύτερα. Πάντως, οι εφοπλιστικοί κύκλοι των Φιλιατών έχουν πάρει το θέμα σοβαρά. Η εφοπλιστική εταιρία Φ.Λ.Κ.Τ.Σ.Ρ. (ΦΟΥΛΙΚΕ – ΤΙΣΟΥΡΑ) για όσους την αγνοούν, πρόκειται για ίδρυμα των συμπολιτών: Φώτη-Λία-Κώστα-Ταμπή-Σορόκο και Ράκη, θέσπισε βραβείο: το πρώτο σκάφος της. Ο κάπταιν Τζίμης,συγκινηθείς έταξε… το μπρίκι του. Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο πρώτος Φιλιαταίος καπετάνιος (της Λούτσας) κ.κ. Νιάρος. Μόλις, έχουμε ανταπόκριση από την Γερμανία, την οποία έχει κάνει έδρα των επιχειρήσεών του, θα σας ενημερώσουμε.

ΣΚΑΛΑ

            Μια όαση στην έρημο. Μια αχτίδα φωτός στο βάθος του τούνελ. Περιοχή «ανάδελφη». Τόπος που δεν τον ξέρουν οι πολιτικοί. Αγωνίζονται διαρκώς μόνοι τους οι κάτοικοι της Σκάλας. Πάντα τον αγώνα τον τίμιο, τον αγαθό, τον περήφανο. Τους αξίζουν περισσότερα. Ας στραφεί και προς τα εκεί ο νέος Δήμος που υπόσχεται για όλη την επαρχία.

 

Ο κάμπος της Σκέφαρης

            Μετά από μόνιασμα κάποιων Σμερτιωτών ανοίχτηκαν μερικοί δρόμοι στον κάμπο της Σκέφαρης. Όμως, αν δεν ριχτεί χαλίκη, με τις πρώτες βροχές δεν θα περπατάει ούτε μπουλντόζα. Τα γράφουμε μήπως και ενδιαφερθεί κανείς. Μήπως δημιουργήσουμε τύψεις σε αυτούς που έκαναν τον κάμπο ξερικό, ενώ οι ίδιοι βγάζουν τόσα χρήματα από τα νερά του.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ‘99

Ευρωπαϊκού επιπέδου και για την Ελλάδα οι Ευρωεκλογές ’99, ξεχώρισαν για το ήπιο πολιτικό κλίμα και για την μεγάλη αποχή. Τα αποτελέσματα στο Νομό μας, ευνόησαν τα δύο μεγάλα κόμματα. 38,10 η Ν.Δ. και 36,46 το ΠΑΣΟΚ. Στην Επαρχία μας η αποχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, 57% στο Δήμο Φιλιατών, 38% στο Δήμο Σαγιάδας. Τα αποτελέσματα αναλυτικά έχουν ως εξής: Δήμος Φιλιατών εγγεγραμμένοι 14.076, ψήφισαν 6.090 και έλαβαν: ΠΑΣΟΚ 2192(37%), ΝΔ 2224(38%), ΚΚΕ 275(4,7%), Συν.276(4,7%), ΔΗΚΚΙ 533(9%), ΠΟΛΑΝ 85(1,4%) και στο Δήμο Σαγιάδας εγγεγραμμένοι 2162 και έλαβαν ΠΑΣΟΚ 518 (40%), ΝΔ 376(29%), ΚΚΕ 109(8,4%), Συν. 61(4,7%), ΔΗΚΚΙ 110(8,5%), ΠΟΛΑΝ 56(4,3%).

Αγαθό και… εκμετάλλευση

            Πληροφορούμαι ότι η Νομαρχία Θεσπρωτίας θα πάρει το νερό των Αναβρυστικών πηγών της περιοχής του Δήμου Φιλιατών, ουσιαστικά στο Δήμο Ηγουμενίτσας κι από εκεί στις δεξαμενές των πάσης φύσεως πλεουμένων με το ανάλογο αντίτιμο.

            Θα είναι η δεύτερη πηγή του Δήμου Φιλιατών, που θα δροσίζει πολλαπλώς την Ηγουμενίτσα.

            Και βέβαια, κανένας δεν θα είχε αντίρρηση για ένα αγαθό, αν δεν υπήρχε η σχετική εκμετάλλευση.

            Οι πληροφορίες λένε από την παροχή νερού στα φέρυ, ο Δήμος Ηγουμενίτσας εισέπραξε τον περσινό χρόνο 120.000.000.

            Το εισπράττουν σαν αγαθό και το διαθέτουν σαν εμπόρευμα. Δεν λέω όχι. Όμως πρέπει κάτι να κερδίζει κι αυτός που διαθέτει το αγαθό.

            Πληροφορούμαι ότι στο Δήμο Φιλιατών συνεστήθει όπως σε όλους σχεδόν τους Δήμους, αναπτυξιακή επιχείρηση.

            Ο σκοπός είναι γνωστός και η λέξη τα λέει όλα.

            Δεν ξέρω αν η αναπτυξιακή του Δήμου έχει δραστηριοποιηθεί, κι αν έχει δείξει την ύπαρξή της.

            Εκείνο που πρέπει να πω και να επισημάνω στην αναπτυξιακή Φιλιατών ή όπου αλλού, είναι ότι πηγές εκμετάλλευσης του νέου δήμου δεν είναι πολλές και τις ελάχιστες δεν πρέπει να τις διαθέτουν αβασάνιστα.

            Εδώ θα σταματήσω για σήμερα, όχι γιατί «το σωστό που ο μικρός θα ξεστομίζει πικραίνει τους τρανούς και φαντασμένους» κατά τον Ευρυπίδη, αλλά γιατί είναι το πρώτο φύλλο της εφημερίδας και θέλω να μπω με το «δεξί».

Χρυσόστομος Ζούλας

Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού

            Σε ικανοποιητικό στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια διοργάνωσης «Φεστιβάλ Πολυφωνικού τραγουδιού». Οι εμπνευστές αυτής της σημαντικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας κ.κ. Λαμπρίδης και Έξαρχος, αγωνίζονται. Αφού κατάρτισαν το πλάνο και πέτυχαν την συμβολή προσωπικοτήτων των τεχνών και των γραμμάτων προσπαθούν τώρα να εξασφαλίσουν την οικονομική στήριξή του. Το φεστιβάλ, προβλέπει εκδηλώσεις δυο ημερών στα αστικά κέντρα των περιοχών που ευδοκίμησε το πολυφωνικό τραγούδι, δηλ. Φιλιάτες και Δελβινάκι και μια μέρα στα Γιάννινα. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

 

Οι παραλίες Σαγιάδας

            Τον καλύτερο δρόμο της Θεσπρωτίας, απέκτησαν οι Σαγιαδινοί. Λέμε για το δρόμο που παέι Αλβανία. Έτσι θα αξιοποιηθούν και τα χιλιόμετρα δαντελωτής παραλίας.

            Προς τη σωστή κατεύθυνση και τα μικροέργα που γίνονται στο κεραμίδι κλπ.

            Η μεγάλη παραλία, το άνετο παρκάρισμα, η καθαρή θάλασσα, το εγγυημένο ψάρι και η βόλτα το βράδυ στην παραλία, δίνει την απαιτούμενη εικόνα για μια ευχάριστη καλοκαιρινή έξοδο.

 

Comments on: "Τα ¨ΝΕΑ των Φιλιατών¨ πάλιωσαν και θυμούνται… 4" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: