Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Image

 (ο χάρτης είναι φτιαγμένος από τον Μιχάλη Πασιάκο).

 

Μ ε βάση τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής του 2011 ο πληθυσμός της Ηπείρου φτάνει τις 336 χιλιάδες κατοίκους, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.Το αποτέλεσμα της απογραφής  καταγράφει αισθητή συρρίκνωση του αγροτικού κόσμου και μείωση των κατοίκων της υπαίθρου. Λόγω της αύξησης του πληθυσμού τα Γιάννενα συμπεριλαμβάνονται πλέον και τυπικά μεταξύ των μεγάλων Δήμων της χώρας. Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας με βάση την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 10.815.197 άτομα.  Και ενώ στη Ήπειρο αυξάνει η  παραμένει σταθερός ο πληθυσμός, ο Δήμος Φιλιατών εγκαταλείπεται. Τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2011 είναι καταλυτικά, αφού απογράφηκαν μόλις  7100 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001 ο πληθυσμός της επαρχίας (ο σημερινός Δήμος)| ανέρχονταν σε 12.648 άτομα (10.448 στον Δήμο Φιλιατών και 2.168 στον Δήμο Σαγιάδας). Υπάρχει μια πρωτοφανή μείωση πληθυσμού της τάξης του 40%, μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια, αν και δεν φαίνεται αυτή η μείωση στην απογραφή του νόμιμου πληθυσμού που έδειξε 9.446 άτομα για Δημοτική Ενότητα Φιλιατών και 1944 άτομα για Δημοτική Ενότητα Σαγιάδας.  

  Άλλο ένα στοιχείο ενδεικτικό της εγκατάλειψης του Δήμου Φιλιατών είναι η πυκνότητα κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, στο Δήμο Φιλιατών έπεσε στους  13,21 κατοίκους, την ίδια ώρα που μέσος όρος της Θεσπρωτίας είναι 28,78.Της Παραμυθιάς 20,02 και της Ηγουμενίτσας 60,26.

Αριθμοί αμείλικτοι που δεν συγκινούν δυστυχώς κανέναν πολιτικό, ούτε πρόσωπο ούτε χώρο, λες και αυτό που γίνεται- να εγκαταλείπονται τα σύνορα- είναι εθνικά ωφέλιμο. Όχι μόνο δεν ωφελεί  η ερήμωση της επαρχίας Φιλιατών  αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να χαρακτηρισθεί εθνικά επιβλαβής. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν και καταργούν τις  κρατικές υπηρεσίες που έδιναν μια ανάσα ζωής και κρατούσαν κόσμο στον τόπο. Κλείνοντας η μετακομίζοντας  στην Ηγουμενίτσα τη μια μετά την άλλη κρατικές υπηρεσίες, βοηθάν το οικονομικό κατεστημένο της Ηγουμενίτσας αφανίζοντας  τους ακρίτες των Φιλιατών κι αφήνοντας τα σύνορα εκτεθειμένα. Μέχρι εκεί φτάνει ο πατριωτισμός των σημερινών πολιτικών μας  Ευχόμαστε να μη πληρώσουμε τις ολιγωρίες τους με εθνικές απώλειες, αρκετά ¨λάθη¨ τους  πληρώνουμε ήδη.

 

Comments on: "ο Δήμος Φιλιατών εγκαταλείπεται…" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: