Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Image

Προς την εφημερίδα

     Αξιότιμε κύριε Διευθυντά. Οι κάτοικοι καλλιεργητές και κτηματίες του κάμπου Βρυσέλλας, αισθάνονται την ανάγκη δημοσίως να εκφράσουν ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί και ζημιώνει οικονομικά αλλά και ψυχικά τους καλλιεργητές του κάμπου Βρυσέλλας-Παραποτάμου μέχρι τη Σκάλα ,Πηγαδούλια, Κυπάρισσο, Κορύτιανη και Δράμεση. Το πρόβλημα?

Η ΥΠΕΡΧΕΙΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑ.

Αιτία? Η μη σωστή λειτουργία του φράγματος του Καλαμά στη θέση Ράϊο . Το φράγμα κατασκευάστηκε το 1962 για άρδευση του κάτω κάμπου, όπου και τα δύο Τ.Ο.Ε.Β. Σαγιάδας και Κεστρίνης. Το φράγμα έχει δύο πόρτες να κλείνουν την Άνοιξη για να ανεβαίνει η στάθμη του νερού και να ποτίζουν οι κάμποι κάτω από το φράγμα και το Φθινόπωρο να ανοίγουν να μην πνίγονται οι κάμποι που είναι πάνω από το φράγμα.

Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του φράγματος , όλα πήγαιναν σωστά. Ο Καλαμάς δεν υπερχείλιζε για μέρες και η κοίτη του ποταμού ήταν παντού πετρώδης και χαλικώδης. Για ακόμη καλλίτερη λειτουργία του φράγματος, το Δημόσιο προσέλαβε και έναν μηχανολόγο συντηρητή του φράγματος. Και αρχίζει το μεγάλο δράμα των καλλιεργητών. Πόρτα δεν ξανάνοιξε, τα συρματόσχοινα κοπήκαν γιατί που να βρεθεί γράσο να ανεβοκατέβουν οι πόρτες και οι πίνακες του ρεύματος δεν λειτουργούσαν….

Γιατί ? Φάγαν τα ποντίκια τα καλώδια. Συντηρητής υπήρχε, έπαιρνε κανονικά τον παχυλό μισθό του και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι ούτε έβλεπαν ούτε άκουγαν τις φωνές, τις διαμαρτυρίες, τα παρακάλια των αγροτών όλων των παραπάνω χωριών και ήμασταν «ελέω Θεού ΕΛΓΑ» οι κόποι και οι μόχθοι μας. Τι να κάναμε….Σύμφωνα με μια λαϊκή παροιμία , αν σε «αυτώσει» ο Κατής που θα πας για να το πεις?

Το υπό κομματική  κατοχή  Δημόσιο, έτσι λειτουργούσε μέχρι τον Οκτώβριο του 2010,όπου με τις επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές ,ο ποταμός Καλαμάς ήταν πλημυρισμένος από το φράγμα μέχρι Νεράιδα , οι πόρτες του φράγματος κλειστές, οι παραγωγές μας στο έλεος της πλημύρας, οι σταυλικές εγκαταστάσεις ,πρόβατα πνίγηκαν ολόκληρες μονάδες, οι ζημιές στην καρποφορία στο ζωικό, φυτικό κεφάλαιο και εγκαταστάσεις ήταν τεράστιες.

Λόγω εκλογών, στη Γέφυρα του Καλαμά είχε στηθεί η προεκλογική φιέστα ,με πρώτο και καλλίτερο τον Υφυπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης κύριο Γιάννη Κουτσούκο , τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας κυρία Γεωργακοπούλου , το  Βουλευτή κύριο Κατσούρα, ο Δήμαρχος Παραποτάμου κύριος Τζάνης Ιωάννης  και οι υπεύθυνοι Γεωπόνοι από την Περιφέρεια για τα θέματα ΕΛΓΑ .

 ΄Ολοι μας υποσχέθηκαν λύση του προβλήματος με το φράγμα και θα ακολουθούσαν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Ήταν ημέρα Πέμπτη. Από τη Δευτέρα και ύστερα δεν είδαμε κανέναν και οι αποζημιώσεις έγιναν ΨΕΑ που αν και πότε θα αποζημιωθούμε……Αυτή τη συνέπεια είχαν τα λόγια τους. Ήταν προεκλογικά βλέπεις….

     Ευτυχώς που ο λαός μας με τη διορατικότητα του και τα  παθήματα που είχε, έγινε σοφότερος και εξέλεξε στο τιμόνι της  περιφέρειας   τον Αλέκο Καχριμάνη και οι Θεσπρωτοί για αντιπεριφερειάρχη τον Θωμά Πιτούλη, που το θέμα του Καλαμά το πήραν σε προσωπική τους υπόθεση. Και η πρώτη τους ενέργεια ήταν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στους Ηλεκτρικούς πίνακες, να λειτουργούν οι πόρτες του φράγματος.

΄Εκαναν σύμβαση με τον συντηρητή του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου να επιβλέπει και να ανοιγοκλείνει τις πόρτες. Θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε στον Αντιπεριφερειάρχη τις προσπάθειες που έκανε.

Τον Οκτώβριο του 2011, μετά ακριβώς από ένα χρόνο από την πλημμύρα ,μας επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης με τους τεχνικούς του συμβούλους Μηχανικούς Αλεξίου Παύλο και Αντωνάδο Λάζαρο και μας ενημέρωσε για ότι έγινε και τι πρέπει να γίνει και πάνω από όλα να ανοίξει το ποτάμι από την πτώση του βουνού στη θέση «Γκούμανη» που ήταν κι αυτό ένα εμπόδιο και το έφτιαξε. Άνοιξε το εμπόδιο αυτό που ήταν αναγκαίο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, μας έδωσε την τσάπα της Περιφέρειας και το φορτηγό και καθαρίσαμε τα πιο αναγκαία αποστραγγιστικά και κάθε φορά που το ποτάμι φουσκώνει, έρχεται και περιοδεύει τον κάμπο ο ίδιος.

Επιτέλους, βρέθηκε  μετά από 30 χρόνια ένας άνθρωπος υπεύθυνος να δηλώνει ότι «εγώ είμαι υπεύθυνος για τη λειτουργία του φράγματος», που μέχρι τώρα ήταν όλοι μα όλοι ανευθυνο-υπεύθυνοι και κανείς δεν είχε το θάρρος να πει – ναι εγώ έχω την ευθύνη.

Παρότι δεν του επιτρέπει του Αντιπεριφερειάρχη η σύμβαση που έγινε μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Γιτάν ΑΕ να λειτουργήσει όπως αυτός ξέρει αφού είναι Πολιτικός Μηχανικός, ήταν, είναι και θα είναι δίπλα μας, ώσπου να βρεθεί η μόνιμη λύση. Η σύμβαση που έγινε το 1998 ερήμην του Αγροτικού κόσμου για τις συνέπειες που θα ακολουθούσαν, ο αγώνας για την Γιτάν ΑΕ θα συνεχιστεί και σε άλλο δημοσίευμα θα το αναλύσουμε. 

                                               Ο Πρόεδρος του ΔΣ Βρυσέλλας

                                                  Οι κάτοικοι Καλλιεργητές

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: