Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Εικόνα από τα Χριστούγεννα του 1973- μας την έστειλε ο φίλος Κώστας Μητσιάνης, από την Νάουσα- φανταράκι κι αυτό στο 628- είναι ο 3ος λόχος.

Image

 Δημοσιεύουμε σήμερα μια παλιά ενέργεια- διαμαρτυρία Φιλιαταίων πολιτών και αρχών, για επαναστελέχωση του ιστορικού 628 τπ. Η διαμαρτυρία αυτή έγινε τον Ιανουάριο του 1990 και προέκυψε μέσα από λαϊκή συνέλευση- εκλογή επιτροπής αποτελούμενης από τους κ.κ. Σπύρο Καραμπίνα, Φώτη Κούμπουλη, Γρηγόρη Μάλλιο, Αντώνη Παππά, Χρήστο Τσώνη, Δονάτο Δάλλα, τον τότε Δήμαρχο αείμνηστο Παντελή Κουφάλα, τον τέως Δήμαρχο αείμνηστο Δημήτρη Λέντζαρη κλπ. Η επιτροπή συνέταξε το παρακάτω υπόμνημα και εξουσιοδότησε τον  Δονάτο Δάλλα να προβεί στις δέουσες παραστάσεις.  Την δημοσιεύουμε προκειμένου να δείξουμε ότι υπήρξαν άνθρωποι στον τόπο που ενδιαφέρονταν για την προκοπή του. Την δημοσιεύουμε ακόμη γιατί θεωρούμε  υποχρέωση μας να τιμούμε καθέναν που δείχνει ενδιαφέρον για τούτο τον τόπο. Επίσης την δημοσιεύουμε γιατί την θεωρούμε ακόμη επίκαιρη:

 «Όλοι εμείς οι υπογραφόμενοι: Έμποροι, επαγγελματίες κάθε κατηγορίας και κάτοικοι της ακριτικής και ιστορικής συνάμα περιοχής κωμόπολης των Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας- όσοι δηλαδή έχουμε απομείνει από την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση- απευθυνόμενοι προς εσάς κ. Υπουργέ, αλλά και προς όλους σ’όσους το υπόμνημα μας τούτο απευθύνεται, Ζητάμε: Την επαναφορά όλης της δύναμης του ιστορικού 628 Τ.Π Φιλιατών, του οποίου η αριθμητική δύναμη των στρατιωτών διασπάστηκε το 1982, για λόγους που κρίθηκαν αναγκαίοι τότε από το αρμόδιο επιτελείο του στρατού η την πολιτική ηγεσία του στρατεύματος. Ζητάμε Δε την επαναφορά των πραγμάτων στην  προ του 1982 κατάσταση, γιατί η εν γένει ζωή του τόπου (επαγγελματική και κοινωνική) ήταν συνδεδεμένη με τον στρατό, κάτι δηλαδή που είχε λάβει χώρα μετά την απελευθέρωση του τόπου από τον Τουρκικό ζυγό. Δεν παραλείπουμε να σας γνωρίσουμε ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του τάγματος είναι άριστες και επαρκούν για μεγαλύτερη αριθμητική δύναμη στρατιωτών. Μάλιστα οι κτιριακές αυτές εγκαταστάσεις είναι κατάλληλες και για την δημιουργία ΚΕΝ η άλλη στρατιωτική μονάδα, η οποία μπορεί να αναπληρώσει την τυχόν μεταφορά του ΤΠ. Η ακριτική περιοχή μας και ιδία η όμορφη κωμόπολη των Φιλιατών, μαραζώνει σιγά- σιγά και τα χωριά όλης της επαρχίας  ερημώνουν και αυτό που έδινε λίγη ζωή και προοπτική διατήρησης του ζώντος πληθυσμού των κατοίκων- ξωμάχων στην πατρική γη, ήταν οι στρατιώτες, γιατί το ΤΠ των Φιλιατών συντελούσε και συντελεί στην οικονομία ενός τόπου. Το ΤΠ των Φιλιατών έδινε ζωή στους επαγγελματίες και σε όλη την γύρω περιοχή του τόπου μας, εάν δε δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο και εύλογο αίτημά μας, τότε μοιραία η όμορφη πόλη των Φιλιατών που τόσα και τόσα έχει υποστεί κατά καιρούς, θα μαραζώσει κυριολεκτικά από την απομάκρυνση του ΤΠ και έτσι αφού η περιοχή θα έχει περιέλθει σε οικονομικό μαρασμό, θα συντελεσθεί η μέγιστη καταστροφή του τόπου ολόκληρου Αποτέλεσμα όλης αυτής της φυγής του πληθυσμού και των νέων κυρίως (αφού οι νέοι φεύγοντας βρίσκουν δουλειά), θα είναι η επαλήθευση, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ύπαιθρο, πράγμα που εμείς δεν θέλουμε ούτε να το σκεφθούμε και όχι να το υιοθετήσουμε».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ε.Σ

Σε απάντηση της από 13/1/90 επιστολή σας, φέρουμε σε γνώση σας ότι από την στρατιωτική υπηρεσία καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού, του αιτήματός σας περί σταδιακής αύξησης της επάνδρωσης του 628 ΤΠ. Η δημιουργία ΚΕΝ στην περιοχή σας αν και είναι επιθυμητή δεν είναι εφικτή επί του παρόντος για λόγους στενότητας στρατευσίμου δυναμικού. Πέραν αυτού όμως, το αίτημα σας θα παραμένει στο προσκήνιο των ανάλογων σχεδιάσεων του ΓΕΣ, ώστε σε περίπτωση διαφοροποιήσεως της σημερινής καταστάσεως να τύχει της άμεσης και κατά προτεραιότητα ικανοποιήσεως. Τ.Υ

 

 

Comments on: "Μια παλιά ενέργεια για αναβάθμιση του τάγματος Φιλιατών" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: